Becsöngetnek a csörögi roma gyerekeknek is

Vágólapra másolva!
Megoldódott azoknak a csörögi roma gyerekeknek a helyzete, akiknek az esetében kérdéses volt, hogy tudnak-e iskolába járni szeptembertől. Végül a környező települések iskolái befogadták őket.
Vágólapra másolva!

A csörögi gyermekek oktatását a környező települések megállapodásuknak eleget téve vállalták - olvasható az oktatási tárca közleményében. Vác önkormányzata tíz negyedik osztályos tanulót helyezett el intézményeiben, míg a sződi iskolába kilenc hetedik osztályos gyermek fog tanulni a Csöröggel korábban megkötött közoktatási megállapodás értelmében - írta az OKM.

Három első osztályos tanulót a Váci Karolina Katolikus Általános Iskolába vettek fel, míg öt első osztályos gyereket a sződi iskolába. A minisztérium közölte, Sződliget önkormányzata is segítséget nyújtott a gyermekek elhelyezésében, annak ellenére, hogy nincs ellátási kötelezettsége.

A kétezer lakosú Pest megyei Csörögnek eddig nem volt saját iskolája. A legnagyobb, évek óta visszatérő gond a gyerekek beiskolázása. A 224 gyerek a környező települések oktatási intézményeiben tanul, többségük a váci és a sződi iskolába jár. Sződ és Csörög községek - Csörög Sződtől történő 2002-es kiválása óta - közösen tartják fenn a Sződ területén működő közoktatási intézményt.

Az intézmény két épületből, egy új építésű és egy régi, közoktatási célra kevéssé megfelelő épületből áll. Az egyik épületet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta. Épp ezért mintegy 30, jórészt roma tanuló szeptemberi iskolakezdése kérdésessé vált, mivel a sződi iskola helyhiány miatt nem tudta fogadni az első osztályt kezdő tanulók, illetve a negyedik, valamint a hetedik osztályt kezdők egy részét.