Vágólapra másolva!
Hétfő délután kerül sor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az esetleges ipari balesetek bekövetkezésére figyelmeztető Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) hangos üzemű és teljes körű próbájára.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett "morgatópróbát" az éves ütemtervnek megfelelően 2007. szeptember 3-án egy órakor egyebek mellett Berentén, Kazincbarcikán, Oszláron, Sajóbábonyban, Sajószentpéteren, Tiszapalkonyán és Tiszaújvárosban hallhatják - részletezte Kohánka István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese.

A katasztrófariadó próbája szöveges figyelmeztetéssel kezdődik, azután két percig tartó, folyamatos, váltakozó hangmagasságú szirénahangot hallhatnak a települések lakói, majd újabb szöveges jelzés következik, és a próbariadó végén egy kétszer fél percig tartó, félperces szünettel megszakított egyenletes hangmagasságú szirénahang jelzi, hogy a próbának vége.

A riasztórendszer egy esetleges ipari baleset esetén azonnal érzékeli a környezet adatait, a levegőbe került szennyeződést, annak mértékét, tehát a lakosság időveszteség nélkül azonnal tájékoztatást kap a kialakult helyzetről.