Győzködheti Szekeres a kritikus brit politikust

Vágólapra másolva!
Szerdán találkozik Szekeres Imre honvédelmi miniszter azzal a brit ellenzéki képviselővel, aki év elején bírálta Magyarországot, amely szerinte visszaél a NATO-tagsággal. A két politikus a szolnoki bázison simíthatja el a nézeteltéréseket.
Vágólapra másolva!

Több mint féléves késéssel, de összejön a tisztázó beszélgetés Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Liam Fox brit konzervatív politikus között. A brit ellenzéki párt védelmi ügyekért felelős képviselője szerdán találkozik Szekeressel a a honvédség szolnoki helikopterbázisán. A miniszter azért hívta meg Foxot, mert a brit politikus januárban bírálta Magyarország hozzájárulását a NATO feladataihoz.

Liam Fox, az ellenzéki brit Konzervatív Párt árnyékkormányának védelmi miniszter-jelöltje a Financial Times szerint egy tájékoztatón kijelentette: az elmúlt hetekben Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat". A képviselő azt is felvetette, hogy ezeknek az országoknak akár a tagságát is fel lehetne függeszteni.

Tavaly novemberi látogatásán Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár azt mondta, elismeri a Magyar Honvédség eredményeit, de nem elégedett azzal az aránnyal, amit Magyarország a GDP-hez viszonyítva honvédelmi kiadásokra fordít.

A NATO elvárása a tagországokkal szemben kétszázalékos ráfordítás, ezzel szemben Magyarország jelenleg, a nemzeti össztermék 1,1 százalékát költi honvédelmi célokra. Ugyanakkor a főtitkár megjegyezte, hogy a kétszázalékban meghatározott arányt a NATO 26 tagországa közül mindössze hét teljesíti.