Ma ülésezik először az iratfeltáró bizottság

Vágólapra másolva!
Csütörtökön tartja alakuló ülését a Kenedi-bizottság, melyet a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratok vizsgálatára hoztak létre. A történészek és kutatók az interneten is közzéteszik majd munkájuk eredményét.
Vágólapra másolva!

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői testület ma tartja alakuló ülését. Az úgynevezett Kenedi-bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokról, amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.

A bizottság tagjai várhatóan péntektől keresik fel a katonai és polgári titkosszolgálatok iratgyűjtő helyeit. A csütörtöki ülés idejét és helyszínét nem közölték.

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére július közepén kérte fel a miniszterelnök Kenedi Jánost. A munka megkezdése a C típusú nemzetbiztonsági átvilágítások és a nyári szabadságok miatt csúszott.

A bizottság tagjai történészek, kutatók. Az iratok minél szélesebb körébe való betekintés azért szükséges, mert csak így lehet eldönteni, a titkosítás jogos-e vagy feloldható.

A kutatási eredmények az interneten is elérhetőek lesznek majd - mondta korábban az [origo] Vendégszobájában Ungvári Krisztián történész, a bizottság tagja. Az iratfeltárók mandátuma szeptember 30-ig szól, amit december 31-ig meg lehet hosszabbítani.