Medián: kilencigenes népszavazás várható

Vágólapra másolva!
A Fidesz és Kálmán László kérdéseire is igent mondanának a legtöbben a népszavazáson a Népszabadság által megrendelt Medián-felmérés szerint. A megkérdezettek jelentős része egyaránt igennel szavazna tartalmilag homlokegyenest ellentmondó kérdésekre.
Vágólapra másolva!

A népszavazás mind a kilenc kérdéseben az igennel szavazók vannak többségben - derült ki a Népszabadság megbízásából készült Medián-felmérésből. A közvéleménykutatás eredményét a napilap csütörtöki száma ismerteti. A legtöbben azok voltak, - a válaszadók16 százaléka -, akik a hat fideszes és a három Kálmán László nyelvész által megfogalmazott kérdésre egyaránt igennel feleltek. 32 százalék pedig csak a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást érintő kérdések egyikére mondott nemet.

A kórházi napidíj eltörlését helyeselik a legtöbben. Jelentős mértékben nőtt azok aránya, akik a felsőoktatási tandíj, a kórházprivatizáció és a családi gazdaságok ügyében igennel szavaznának. Csakhogy a lakosság legalább fele ugyanígy tenne Kálmán László kérdései esetében is, pedig ezek éppen szembemennek az ellenzéki párt felvetéseivel. A földvásárlás ügyében a megkérdezettek 54 százaléka támogatta egyszerre a két, politikai hatásaikban homlokegyenest ellenkező álláspontot - mutatta ki a Medián. Hasonló eredmény született a felmérésen a kórházak magánosításával kapcsolatban is. A válaszadók a gyógyszerforgalmazást illetően tudták leginkább értelmezni a kérdéseket.

A Népszabadság ismertetése szerint csupán a válaszadók 4 százaléka volt pártpolitikai értelemben következetes. 3 százalék a Fidesz, 1 százalék a kormány álláspontjának megfelelő válaszokat adott. Tavaly év vége óta nőtt azok aránya, akik fontosnak tartják, hogy legyen népszavazás. A megkérdezettek 44 százaléka mondta, hogy biztosan elmegy szavazni, 14 százalék tervezi, hogy otthon marad.