90 millióval száll be a kormány a felnőtt mesékbe

Vágólapra másolva!
Megtetszett a kormánynak egy közéleti témákat feldolgozó rajzfilmsorozat ötlete, ezért kilencven millió forinttal támogatja. Az egyelőre Modernnépmesék és Magyarképmesék néven is futó pár perces filmek egyebek mellett egészségüggyel és oktatással foglalkoznak majd, és megpróbálják az embereket öngondoskodásra nevelni.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nyár közepén kötött szerződést a Magyar Televízióval egy animációs filmsorozat készítésére. A MeH nettó 90 millió forintot ad a filmre, amelynek költsége, az MTV szerint meghaladja a kétszázmilliót. A kormány által adott összeg mellé a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség révén 73 millió forintos uniós forráshoz is jutottak - tudtuk meg a köztévétől.

A kormányszóvivői iroda szerint a MeH úgy került be a képbe, hogy az MTV koprodukciós partnert keresett, és miután a hivatal megismerte a sorozat célját, felajánlotta együttműködését. A pár perces filmek közérdekű témákat dolgoznak fel, az MTV megfogalmazása szerint "úgy, hogy az alapvető ismeretek átadása mellett az eltérő nézőpontok megjelenítésével ösztönzi a társadalmi párbeszédet is".

A Maestro című filmjéért Oscar-díjra jelölt producer, M. Tóth Géza az [origo]-nak elmondta, hogy körbejárnak majd egészségügyi, oktatási témákat, és egyúttal megpróbálják a nézőket az "öngondoskodó, a környezetért felelős attitűd felé" eltolni. Ezt igyekeznek nem didaktikus, hanem "intellektuálisan szórakoztató" formában tenni - tette hozzá.

Az MTV kérdésünkre közölte, hogy a MeH nem vesz részt az alkotási folyamatban, a filmet egy "független, kreatív csapat készíti, mely megvalósítja a terveket a témaválasztástól kezdve, a forgatókönyvíráson át az animációig".

A nyolcvan részesre tervezett filmsorozatnak egyelőre a címe sem biztos, a MeH honlapján Modern népmesék szerepel, az MTV viszont Magyar képmesék-et emlegetett. A televízió közölte: jelenleg az első epizódok készülnek, "amelyeket a munka folyamatától függően, de várhatóan már a télen bemutat az m1".