Hamisításhoz való papírtömeget foglaltak le

Vágólapra másolva!
Lefoglaltak a rendőrök nyolc tonna biztonsági papírt, amely még abból a szállítmányból való, amely 1995-ben tűnt el. A lefoglalt mennyiség értéke meghaladja az ötszázezer eurót, vagyis 125 millió forintot.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) múlt héten szerdán Győrben lefoglalt nyolc tonna biztonsági, pénzjegynyomáshoz használható papírt. Ez az utolsó része annak a 15 tonnányi biztonsági papírnak, amelynek még 1995-ben veszett nyoma. Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: két győri garázsban találták meg a csomagonként 500 ívet tartalmazó, összesen 735 csomag papírt. Az árut a gyanúsítottak éppen el akarták adni, amikor a rendőrök közbeléptek.

Az ügyben hat magyar állampolgárt gyanúsítottak meg pénzhamisítás elősegítésének megalapozott gyanúja miatt, ők valamennyien a papír értékesítésében vettek részt. Két gyanúsítottat őrizetbe vettek. A házkutatások során két férfinál lőszereket is találtak, így velük szemben lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt is eljárás indult.

A lefoglalt biztonsági papír feketepiaci értéke meghaladja az ötszázezer eurót, vagyis 125 millió forintot - mondta a főkapitány, aki közölte azt is, a Magyar Nemzeti Bank megerősítette, hogy a lefoglalt papír abból a "silkeborgi papírként" ismert szállítmányból származik, amelyet a régi 5 ezer forintos bankjegy hamisításához használtak fel korábban.

A papírt egy német cég gyártotta, 1995-ben 15 640 kilogrammot hozott be egy cég Magyarországra belőle. A papírt 1995. december 19-én vámkezelték, rendkívül alacsony vámértéken. A vámkezelés után, december 22-én a papír eltűnt - tette hozzá. A Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoksága 1996-ban csempészet miatt indított nyomozást az ügyben.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az eltűnt biztonsági papírból 1996. október 3-án egy galgahévízi szövetkezeti épületben megtalált 6 tonnát. Akkor úgy tűnt, a papírt román zárjegy hamisítására akarták felhasználni, a papírral együtt a rendőrök próbanyomatot, nyomdagépet is találtak. Összesen 17 további eljárás során további egy tonna eltűnt biztonsági papír került elő. A szerdán Győrben megtalálttal együtt az összes eltűnt papír megkerült.

Bencze József elmondta: a biztonsági papír behozatala 1995-ben nem volt engedélyhez kötött, bárki behozhatott ilyen szállítmányt. A lefoglalt biztonsági papírt jó minőségű hamis szlovák és svéd korona, valamint euró nyomására lehetett volna felhasználni.