Vágólapra másolva!
A vagyontörvény ellen tüntetett az Élőlánc Magyarországért Mozgalom hétfőn este a Parlament előtt. Miután végetért a demonstráció, a helyszínen még több százan maradtak, köztük korábbi Kossuth téri tüntetők. A parlamenti szavazásról távozó képviselőket többen megdobálták és köpködtek feléjük.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután az Élőlánc Magyarországért mozgalom a nemzeti vagyon eladása, az országgyűlési képviselők asztalán fekvő úgynevezett vagyontörvény elfogadása ellen tiltakozott a Parlament épülete előtt. A szervezők este mintegy 2-3 ezerre becsülték a tömeget.

Az állami vagyonról szóló szavazás után - de még annak hivatalos kihirdetése előtt - Molnár Oszkár, a Fidesz országgyűlési képviselője a tüntetőknek beszámolt a szavazás eredményéről, és úgy fogalmazott: Magyarországot Gyurcsány Zrt.-nek fogják hívni.

A rendezvényt biztosítók többször szóváltásba keveredtek árpádsávos zászlókkal megjelenő csoportokkal, akik többször a "Gyurcsány takarodj" és az "elkúrtad" rigmusokat skandálták. Ezt követően bejelentették hogy véget ért az Élőlánc demonstrációja. Lányi András, a mozgalom elnöke azt nyilatkozta, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a döntés kapcsán.

A helyszínen maradtak - köztük korábbi Kossuth téri tüntetők - egyebek között azt skandálták, hogy "vesszen a kormány" és hogy "fegyverbe!". A tüntetők közül többen azt mondták, hogy megvárják, míg a képviselők kijönnek a parlamentből, hogy megdobálhassák őket. Többen megpróbálták szétszedni a kordont, kevés sikerrel. Ezután a kordon mögött összesen mintegy 40-50, nem rohamfelszereléses rendőr sorakozott fel.

A megmaradt demonstrálók közül voltak akik a Parlamentből távozó képviselők felé köpködnek, a virágágyásból kitépték a növényeket és annak földjével próbálják megdobálni a szocialista honatyákat.

Az Élőlánc az éjszakai eseményekre reagálva kedden közleményt adott ki. Ebben elítéli a Kossuth téren megjelent "szélsőséges és garázda elemeket", akik rátámadtak a Parlamentből távozó országgyűlési képviselőkre. "Mélységesen fájlaljuk ezt, és vállaljuk a ránk háruló felelősséget azért, amit fellépésünk, minden igyekezetünk dacára, közvetve előidézett. Megkövetjük a képviselőket, és elítéljük a rendbontókat" - fogalmaz a szervezet elnöksége.