Megkezdődött az apadás a Dunán

Vágólapra másolva!
Egész nap tartanak a dugók a fővárosban, a Fővinform reméli, hogy este nyolcra véget ér a csúcsforgalom. A budapesti közlekedést a dunai árhullám miatt lezárt rakpartok tették tönkre, de rontja a helyzetet, hogy delegációk is mozognak a városban. A Duna a fővárosnál kedd este tetőzik, a folyó felső szakaszán azonban délután már megkezdődött az apadás
Vágólapra másolva!

A Duna felső szakaszán már megkezdődött az apadás, Budapesten viszont kedd éjszaka fog tetőzni a folyó 695 centiméteren - közölte kedd délután a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium. A fővárosi rakpartokon előreláthatólag csütörtökig nem lehet közlekedni. A Duna vízszintje Budapestnél 12 órakor 692 centiméter volt, ez még 3-5 centiméterrel emelkedik.

Jelenleg 509 kilométer védvonalon van árvízvédelmi készültség, azonban csak a Duna jobb partjának szigetközi szakaszán, illetve a Lajta mentén van érvényben harmadfokú készültség. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese, Pesztenlehrer Ottó az [origo]-nak azt mondta, a harmadfokú készültséget ezen a szakaszokon is másodfokúra fogják csökkenteni várhatóan 18 óra körül. A Dunán levonuló árhullám tetőzése jelenleg a Dunakanyar térségében tart. Hét belvízvédelmi szakaszon is még mindig készültség van a levonuló árhullám miatt, 5700 hektárt öntött el a belvíz a szakminisztérium tájékoztatása szerint.

Csúcsforgalom reggeltől estig

Ma egész nap csúcsforgalom van, nem csengett le reggel kilenckor, mint máskor" - mondta az [origo]-nak délelőtt a Fővinform ügyeletese. A dugóban ülő betelefonálókat azzal próbálják megnyugtatni a Fővinformnál, hogy este nyolcra megoldódik minden. A Duna emelkedő vízszintje miatt keddre lezárták a teljes budai és pesti alsó rakpartot.

Az árvíz mellett rontja a helyzetet, hogy delegációk mozognak a városban, ezért váratlan helyeken is átmeneti lezárásokba ütközhetnek az autósok. A Fővinform szerint "ha valaki már autóba ült, ma még szenvedni fog", de azt tanácsolják: szerdán, aki teheti, inkább tömegközlekedéssel, lehetőleg villamossal vagy más kötöttpályás járművel induljon el otthonról.

Sok koccanásos baleset

Reggel nagyon sokan elkéstek a munkából, a buszok és a trolik is 20-25 percet késtek - közölte az ügyeletes. Sok volt a koccanásos baleset, és több nagyobb csomóponton a sárga lámpánál még elinduló autósok a kereszteződésben rekedtek, és ezzel az egész forgalmat leállították.

A hidak különösen túlterheltek, néhol csak Pest felé, másutt mindkét irányban megteltek. A Nagykörút is mindkét irányban lelassult, a Blaha Lujza téren, a Nyugati pályaudvarnál és az Oktogonnál is torlódások vannak. Dugó van a Nagyszőllős utcában, de a Bocskai úton és a Bartók Béla úton is nagyon lelassult a haladás - sorolta a Fővinform ügyeletese.