Jogerősen elítélték az alkotmányjogászt

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztést kapott lőfegyverrel visszaélés miatt Szikinger István ügyvéd, az ítélet jogerős. Az alkotmányjogász ellen évek óta folyik az eljárás, mert egyik ügyfelétől átvett egy kazettát, amelyben egy lőfegyver volt. Az ügyvéd azzal védekezett, hogy nem tudta, mi van a dobozban.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Szikinger István ügyvédet lőfegyverrel visszaélés miatt. A másodfokon eljáró bíróság az elsőfokú döntést több ponton is enyhítette. Például előzetes mentesítésben részesítette Szikinger Istvánt, azaz tiszta maradt az erkölcsi bizonyítványa, nem számít büntetett előéletűnek. Ezek után az ügyvédi kamaránál indult fegyelmi eljárásban dől majd el, hogy folytathatja-e ügyvédi praxisát az alkotmányjogász.

Szikinger ellen azért indult eljárás, mert egyik ügyfelétől átvett egy kazettát, melyben egy lőfegyver volt. Az eset előzménye, hogy 2002 decemberében egy XVI. kerületi lakásban lelőtték T. Ottót. Ezután felesége, aki attól tartott, hogy őt fogják meggyanúsítani a gyilkossággal, eltüntetett egy lőfegyvert, amit később dobozban eljuttatott a család ügyvédjéhez, Szikinger Istvánhoz azzal, hogy olyan bizonyítékot tartalmaz, amely egyértelműen alátámasztja ártatlanságát. Később a pisztolyt tartalmazó kazetta a hatóságok birtokába került.

A bűnüldöző hatóságok és a bíróságok szerint Szikinger István tudott arról, hogy fegyver volt a kazettában, az ügyvéd viszont éppen azzal védekezett az eljárás során, hogy nem tudott a pisztolyról, tehát tévedés miatt fel kellene menteni a vád alól.

Szikinger Istvánt a Fővárosi Bíróság jogerősen egy év két hónap két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, ügyfele, akitől a pisztolyt átvette, egy év két évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Az ügyvéd az ellene folyó büntetőeljárás miatt évek óta nem gyakorolhatta hivatását. "Nem nyugszom bele az ítéletbe" - mondta Szikinger István kedden, aki szerint súlyos törvénysértések történtek a büntetőeljárás során. Az írásba foglalt ítélet alapján dönt majd arról, hogy milyen hazai, illetve nemzetközi bírói fórumok előtt folytatja az ügyet - tette hozzá.