Gyurcsány: Ne grasszáljanak árpádsávos zászlóval

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint, Sólyom László szavaival ellentétben, nem félelemkeltés, vagy a félelmekre való rájátszás, ha azt mondják: "ne grasszáljanak árpádsávos zászlóval, náci szimbólumokra emlékeztető jelvényekkel Budapest utcáin". A miniszterelnök erről a Magyar Televízió Este című műsorában beszélt hétfőn.
Vágólapra másolva!

Sólyom László hétfő délután elhangzott parlamenti beszédében úgy fogalmazott: "Most (...) amikor a radikális jobboldaltól való félelem napirendre került, tisztázni akarom, hogy a veszély eltúlzását, és ezzel a félelem növelését (...) káros manipulációnak tartom, és elítélem. Ugyanakkor szeretném, ha akiket illet, tudnák: a köztársasági elnök meghallja azok hangját, akik valóban félnek. Elismerem, és védelmembe veszem azok félelmét, akik célpontjai és elszenvedői voltak a faji megkülönböztetésnek és üldözésnek, akiket halálra szántak, kitaszítottak a nemzetből és elhurcoltak az országból. A holokauszt túlélőinek félelme előtt elnémulok: itt értelmetlen lenne előhozni a racionális érveket, hogy megváltoztak a történelmi körülmények, nincs veszély" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc elmondta: Sólyom László ugyan kifejezte együttérzését a holokauszt áldozataival és mindazzal, ami mögötte maradt fájdalomként, de nem kötötte össze a szimbólumot azzal, amit ők gondolnak ebben az ügyben.

A kormányfő hangsúlyozta, az árpádsávos zászló a magyar hungarizmus, a magyar fasizmus szimbóluma, ami minden demokratát sért. Véleménye szerint a szélsőséges erők elleni küzdelem nem manipulálás, hanem kötelesség.

Arra a kérdésre, hogy a parlamentben miért nem reagált Sólyom szavaira, a miniszterelnök házszabályra hivatkozott, amely erre nem ad lehetőséget. Sólyom László távozása után pedig már nem tartotta ildomosnak a választ. A köztársasági elnök és a miniszterelnök közti vita nem szokott jóra vezetni - szögezte le. Megjegyezte, hogy Lendvai Ildikó, aki a szocialista frakció vezetőjeként szólalt fel, elmondta azt, amit ő is gondolt.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulóját illetően Gyurcsány azt nyilatkozta, hogy nem tart attól, hogy megismétlődnek a tavalyi események, mivel nem kapott társadalmi támogatást az a fajta szélsőséges, brutális radikalizmus. Túlnyomó többségünk azt gondolja, hogy ez nem demokratikus vélemény kifejezés volt, hanem sokkal közelebb volt a köztörvényes bűnözéshez - közölte.