Magyar szálakat bogoznak a Gripen-nyomozók

Vágólapra másolva!
Magyarországra is kiterjeszti a nyomozást a Gripen repülőgépek ügyében vizsgálódó svéd ügyészség. A Saab cég vadászrepülőinek csehországi eladásával kapcsolatban korrupció gyanúja merült fel, amely hazánkat is érintheti. Például mindkét ország repülőgép-beszerzésénél tevékenykedett egy magyar származású osztrák gróf, aki svéd médiainformációk szerint több millió dolláros sikerdíjat kapott a közvetítésért.
Vágólapra másolva!

A korrupciós ügyekben illetékes svéd ügyész bejelentette kedden, hogy Magyarországra is kiterjeszti a nyomozást a Saab Gripen harci repülőgépek eladása ügyében. - Kibővítettük a nyomozást, így az most már kiterjed a Saab és a BAE Systems magyarországi üzleti tevékenységére is - mondta Christer van der Kwast a brit hírügynökségnek. A Saab szóvivője elszomorítónak nevezte a döntést, de hozzátette: a cég segíteni fog a nyomozásban a hatóságoknak.

Az ügyészség februárban kezdte vizsgálni a harci repülőgépek csehországi eladását, illetve lízingelését, mert korrupció gyanúja merült fel a svéd sajtó információi szerint. A Saab és a BAE Systems, amelynek 20 százalékos részesedése van a svéd vállalatban, együtt dolgozott a piac megdolgozásában, de mindkét cég tagadja, hogy bármilyen törvénysértést elkövettek volna. Van der Kwast azt is fontolgatja, hogy bevonja a vizsgálatba 28 Gripen dél-afrikai eladásának az ügyét is.

Magyarországon is vizsgálják a Gripen vadászgépek beszerzésének kkörülményeit, erre a célra külön a parlamenti vizsgálóbizottságot állítottak fel. A nyomozás közvetlen előzménye egy riport volt, melyet egy svéd tévécsatorna készített június elején. Ebben azt állították, hogy a cseh Gripenek beszerzéséhez hasonlóan hazánkban is tevékenykedett egy magyar származású osztrák üzletember, aki több millió dollárt kapott a gépeket gyártó konzorciumtól.

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője az [origo]-nak azt mondta, egyelőre hivatalosan nem értesültek a svéd vizsgálat kiterjesztéséről, amely a Legfőbb Ügyészséghez érkezhet majd meg. Ezért egyelőre azt sem lehet tudni, vajon milyen együttműködésről lesz szó a két ország hatóságai között. "Svéd hatóság Magyarországon nem nyomozhat, valószínűleg a nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében kérik a segítségünket" - magyarázta. Ez azt jelentheti például, hogy kérésükre a magyar szervek kihallgatják tanúként azokat a személyeket, akiknek a vallomására szükség van a nyomozás során. A másik lehetőség, hogy feljelentést tesznek nálunk, és így indul meg az eljárás - tette hozzá Morvai Attila.