Kötelességszegéssel vádolják az erőszakkal gyanúsított rendőröket

Vágólapra másolva!
Szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt vádat emelt a Budapesti Katonai Ügyészség az az öt rendőr ellen, akiket a Múzeum körúti erőszak miatt erőszakos közösüléssel és vesztegetéssel gyanúsítanak. A vádiratot szerdán nyújtották be a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához.
Vágólapra másolva!

Katonai bűncselekmény, szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt emelt vádat a katonai ügyészség az öt rendőr ellen - közölte Ács Tibor, az ügyészség szóvivője. Három rendőrrel szemben hivatali visszaélés miatt is vádat emeltek.

A szolgálatban elkövetett kötelességszegést az ügyészség szerint a rendőrök azzal követték el, hogy engedély nélkül elhagyták a meghatározott járőrkörzetüket. Ezt legfeljebb egyéves szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Az ügyészség szerint a hivatali visszaélést azzal követte el a három rendőr, hogy - amikor észlelték, hogy az intézkedés alá vont személynél nem volt személyi okmány, illetve a jármű alapvető okmányai is hiányoztak - szabálysértési bírság kiszabása vagy feljelentés helyett hagyták, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól. Ezt a törvény szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel is lehet büntetni.

A katonai ügyészség által folytatott nyomozással párhuzamosan az öt rendőr ellen jelenleg is tart a nyomozás a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. A sértett, E. Zsanett állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitte őt, ahol ketten nemi erőszakot követtek el vele szemben a három másik rendőr jelenlétében.

A Fővárosi Főügyészség május 17-én jelentette be, hogy az ügyben öt rendőrt gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség: két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével.