Bíznak még Jánosban a tartózkodó MSZP-sek

Vágólapra másolva!
Nincs semmiféle támogatni valója az MSZP-nek a Zuschlag-ügyben - állítják a párt képviselői, akik szerint "ha lopott, csukják be" politikustársukat. Többségük azért még bízik az ex-képviselő ártatlanságában, mint mondják: nem maffiózónak ismerték meg a Jánost.
Vágólapra másolva!

"Nem hiszem, hogy ki kell állni mellette", "semmiféle támogatni valója nincs az MSZP-nek ebben az ügyben", "nem kell a pártnak ebbe beleszólni" - az [origo] által megkérdezett parlamenti képviselők egytől egyig ezt gondolták a különösen nagy kárt okozó csalással meggyanúsított egykori képviselőtársuk, Zuschlag János ügyéről.

Az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető alelnöke saját kérésére kedden kereste fel Lendvai Ildikó frakcióvezetőt, aki a találkozót követően mindössze annyit mondott, hogy hibának tartaná, ha vizsgálat közben az ügyről vagy benyomásairól bármilyen személyes véleményt mondana. "Lehet, hogy támogatásért ment oda, de azt nem kapja meg" - kommentálta kérdésünkre a találkozót Szabó Zoltán képviselő.

A politikus úgy fogalmazott Zuschlagról: "ha bebizonyosodik, hogy lopott, akkor be kell csukni, mint bárki mást". Minderről hasonlóan nyilatkozott képviselőtársa, Tóth Károly is, aki - a többi általunk megkérdezett szocialistához hasonlóan - azt emelte ki: megilleti Zuschlagot is az ártatlanság vélelme, és ha kiderül, hogy nem vétett, akkor bocsánatot kell kérni tőle.

"A János nem nagy maffiózó"

"Döbbenten állunk az ügy előtt" - érzékeltette Varjú László, hogy mi a vélemény a frakcióban az alapítványi ügyről. A szocialista képviselő szerint jelenleg nagyon kevés információjuk van, "de az, hogy az ügyészség vizsgálatot indított, nem lehet alap nélküli". Szabó némileg mást tapasztalt, szerinte "tartózkodás" jellemzi a képviselőcsoportot.

Ugyanakkor vannak, akik - személyes tapasztalatuk miatt - még bíznak abban, hogy a végén minden jóra fordul, és bebizonyosodik Zuschlag ártatlansága. "Többévnyi közös munka alatt nem úgy ismertem meg a Jánost, hogy nagy maffiózó lenne" - emlékezett a közösen végzett munkára Filló Pál. A frakciótag egyben visszautalt Zuschlag mandátumának elvesztésére is: "kapott már egy komolyabb büntetést a politikában".

Zuschlag János 2005-ben volt kénytelen lemondani képviselői mandátumáról, miután a deportált zsidóságon viccelődött a nyilvánosság előtt. A politikust és az MSZP-hez szintén kötődő társait jelenleg a Bács-Kiskun megyei ügyészség különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja. Zuschlagot és hat társát alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt gyanúsította meg a hatóság. A nyomozás rutinvizsgálat után indult.