Újra dühös diákok miatt fáj Bokros feje

Vágólapra másolva!
Felháborodást váltott ki a Közép-Európai Egyetem diákjainak körében egy új díj bevezetése, ezért az intézmény vezetői, Bokros Lajos vezérigazgató és Yehuda Elkana rektor pénteken egy fórumon próbálta nyugtatgatni a tiltakozókat. Bokrosnak már pénzügyminiszterként is akadt vitája diákokkal, de most állítólag nyugodt volt, és visszafogott. A díjról ugyanakkor várhatóan nem mond le az egyetem.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajosnak időnként meggyűlik a baja a diákokkal. Amikor 1995-ben pénzügyminiszterként győzködni próbálta a tandíj ellen tüntető hallgatókat, akkor kifütyülték, lehurrogták, mire ő elvesztette türelmét, és Albánia rémképével ijesztgetett, illetve olyan érveket hozott fel, hogy nem kellene annyit költeni cigarettára. Most a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatójaként volt kénytelen újra szembesülni azzal, milyen az, amikor a diákok felháborodással fogadnak egy-egy intézkedést.

A magyar származású milliárdos üzletember, Soros György által alapított intézmény hallgatóinál az csapta ki a biztosítékot, hogy tanévkezdéskor beiratkozási díjat kellett fizetniük: a master képzésen résztvevőknek 200 eurót, a PhD-hallgatóknak 240-et. Korábban ezzel állítólag nem szembesültek. Mint azt több neve elhallgatását kérő egyetemi forrás az [origo]-nak elmondta, a belső levelezési listán több hallgató is tiltakozni kezdett. Két kifogásuk volt, egyrészt az, hogy ezt állítólag túl későn közölte velük az egyetem vezetése, másrészt az, hogy szerintük olyan testület döntött a díjról, amelynek erre nem volt felhatalmazása.

Péntek délután a CEU központi épületének egyik termében tartottak fórumot az ügyben, ahol a diákokat Bokros Lajos és Yehuda Elkana rektor tájékoztatta. Bár az egyetem a nyílt társadalmat, a nyitottságot hirdeti, az újságírókat kiküldték a teremből, és a vezetők utána is azt mondták, csak akkor nyilatkoznak, ha már sikerült megegyezésre jutniuk a diáktanáccsal. Így azt sem lehetett megtudni, hogy szerintük mennyire megalapozottak a diákok kifogásai. (A CEU hétfőn azt közölte, hogy a diáktanács kérte a tárgyalás elhalasztását, mert a tanávkezdés miatt egyelőre nem tudják teljes létszámban képviseltetni magukat.)

Az [origo] által megkérdezett hallgatók szerint komoly előrelépés nem történt a fórumon. Egyikük azt mondta, Bokros - ellentétben például az 1995-ös helyzettel - kifejezetten nyugodt és visszafogott volt, de önkritika helyett inkább azt hangsúlyozta, hogy szerinte mi az, amiben a diákok tévednek. A hallgató szerint a rektor volt az, aki elismerte, hogy követtek el hibákat a díj bevezetésénél. Az egyetemi vezetés azonban állítja, hogy szabályosan hozták meg az intézkedést, hibát legfeljebb annak kommunikálásában követtek el - idézte a fórumon elhangzottakat a diák.

A beiratkozáskor azoknak is fizetniük kell, akik ösztöndíjjal tanulnak az egyetemen. Ez azért is kelthetett megütközést többekben, mert a CEU egyébként komoly anyagi háttérrel rendelkezik. A főként a volt szovjet tagköztársaságokból és a balkáni országokból érkező diákokat oktató intézmény számára Soros György hat éve hozott létre egy 250 millió dollár értékű alapítványt, hogy biztos alapokon álljon az egyetem.

Ez egyúttal azt is jelentette azonban, hogy az egyetem önállósodott, és az üzletember anyagi értelemben levette róla a kezét. Bokros Lajosnak vezérigazgatóként épp az az egyik feladata - mondta több név nélkül nyilatkozó forrásunk -, hogy fegyelmezetté tegye az intézmény gazdálkodását. Ennek keretében már több intézkedést is hozott, az egyik diák állítása szerint ezeknek tudható be az is, hogy a vécékben már csak egy kéztörlő van a korábbi kettő helyett.