Blokáddal mondatnák le a kormányt a tüntetők

Vágólapra másolva!
A kormány megbuktatását és rendszerváltás tűzték ki célul azok a szervezetek, amelyek a Corvin köztől a Kossuth térig tartó felvonulással emlékeznek az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének első évfordulójára. A tüntetők célja, hogy az "Y terv" alapján blokád alá vonják Budapest 13 pontját, amivel szerintük lemondásra kényszerítik a kormányt. Az [origo] folyamatosan frissülő tudósításban számol be a demonstrációról.
Vágólapra másolva!

A főváros 13 stratégiai pontját vonnák blokád alá a kormányellenes tüntetők, hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását - ismertette a korábban már beharangozott Y tervet Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője. A budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen zárt borítékokban osztották ki a 13 helyszínt, hogy - mint Fáber fogalmazott - a hatalom ne tudjon felkészülni. A terv szerint a tüntetőknek 13 csapatot kellene alakítaniuk és blokád alá vonni a megadott helyeket.

Az [origo] tudósítója három boríték tartalmát látta, azokban a Földművelésügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium neve szerepelt. Fáber szerint emelett blokád alá vonják az Országházat is: "ide többé képviselő nem mehet be" - mondta. A terv szerint a blokádok felállítása után a kormánynak két órán belül le kell mondania, ellenkező esetben egy újabb óra elteltével "kiterjesztik a blokádot".

Néhány perccel fél kilenc előtt egy körülbelül ötvenfős csoport - közülük többen eltakarták az arcukat - meg is kísérelte blokád alá vonni a Parlament déli kapuját. A tüntetők elállták a bejáratot, mire a velük szemben álló rendőrök közölték, hogy ha nem távoznak, tömegoszlatás lesz. A felszólításnak a legtöbben engedelmeskedtek, köztük Fáber Károly is, aki azt mondta, lehet, hogy a későbbi órákban még visszatérnek.

Csak néhány percig tartott a tüntetők blokádja az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál is. Az MTI tudósítója szerint a rendőrök felszólítására elhagyta a helyszínt az a húsz fiatal, aki nem sokkal korábban ült le ott a járdára. A Parlament előtti téren időközben tudósítónk szerint fogyatkozni kezdett a tömeg. Munkatársunk szemtanúja volt annak, hogy néhány tüntető az északi kapunál zacskót húzott Károlyi Mihály szobrának fejére, majd levizelte és leköpdöste azt.

A rendőrök kilenc óra előtt néhány perccel kordonnal zárták el a déli kaput, aholvá addigra körülbelül kétszáz tüntető tért vissza. A rendőrök ismét felszólították őket a távozásra - tömegoszlatással fenyegetve meg őket -, de a legtöbben a helyszínen maradtak. Az egyik rohamrendőr egy csoport demonstrálóra mutatva azt mondta: "Ott egy rakat kopasz fej, az kell nekem!"

Leköpték az autókat

Fél nyolc körül öltönyös férfiak - valószínűleg képviselők - jöttek ki az Országhát épületéből - jelentette tudósítónk. Az autóik felé tartó képviselők biztonságára a kordon mögött körülbelül 50 rohamrendőr és 15 civilruhás vigyázott, akiket a tüntetők "ÁVH, ÁVH!" skandálással szidalmaztak, és sörösdobozt dobtak feléjük. A Parlamentből távozó autókat néhányan leköpdösték, de azok gond nélkül elhagyták a teret. A rendőrök ezután visszavonultak.

Fotó: Hajdú D. András

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja hétfő délben rendkívüli frakció- és házbizottsági ülést is kezdeményezett, hogy tájékoztatást kérjen a rendészeti minisztertől az országház biztonsági helyzetésről. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter megnyugtatta a frakcióvezetőket, hogy a rendőrség kellő erővel biztosítja a demonstrációt, és szükség esetén megvédi a képviselőket. Az [origo] tudósítója szerint az Országház északi oldalán több száz rohamrendőr gyülekezik, akik csapatonként felsorakoznak a kordon mögött.

Dugókat okozott a menet

A kormányellenes felvonulás a Corvin közből indult, ahol tudósítónk szerint néhány százan gyülekeztek. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Rendszerváltó Fórum által szervezett menethez útközben sokan csatlakoztak. Az MTI becslése szerint a tüntetők létszáma a Rákóczi úton már elérte a kétezer főt. A felvonulóknál sípok vannak, nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat visznek. Zászlót munkatársunk szerint a Corvin közben megjelent árusoktól is lehet vásárolni, a trikolór 4000, az árpádsávos 4500 forintba került.

A Corvin közből a Kossuth térre tartó menet délután a Nagykörút Blaha Luza tér felé vezető sávjaiban haladt, majd befordult a Rákóczi útra. A tüntetők folyamatosan "Gyurcsány, takarodj!" és "Hazaáruló" jelszavakat skandálnak. Amikor a menet az Astoria irányába fordult, a rendőrök teljesen leállították a forgalmat a Blaha Lujza térnél. Rövid idő alatt hatalmas dugó alakult ki a Rákóczi úton mindkét irányban, és akadozni kezdett a forgalom a Nagykörúton is. Az embereket leszállították a leállított villamosokról. Dugó alakult ki a Bajcsy-Zsilinszky úton is.

Fotó: Hajdú D. András

A Kossuth térre érkező felvonulókat az [origo] tudósítója szerint több százan - köztük több tucat motoros - várták. Az MTI becslése szerint a téren körülbelül négyezren tüntetnek. Munkatársunk szerint az Országház előtti lebetonozott tér megtelt, és az úton is állnak tüntetők, emiatt alig tud áthaladni a 2-es villamos. A téren színpadot építettek, és hangosítás is van. Az egyik szervező munkatársunknak azt mondta, este 11 óráig tart majd a tüntetés. Arra a kérdésre, hogy mi történik az után, azt mondta: itt semmi.

Tudósítónk szerint a felvonulás útvonala mentén mindenütt érdeklődők verődnek össze, sokan fényképezték a tüntetőket. Korábban, nem sokkal délután négy óra után a Corvin közben a tüntetők egy transzparenst feszítettek ki, amelyen a "Követeljük a fasiszta Gyurcsány-kormány azonnali távozását" felirat olvasható. Egy szónok a mozi lépcsőjéről hangosítás nélkül, szinte kiabálva azt mondta, a demonstrálók "rendszerváltást hajtanak végre".

Fotó: Hajdú D. András

A felvonulókat kezdetben a menet elején és végén 10-10 utcai egyenruhás rendőr és néhány járőrautó biztosította. Később egy rendőrségi csapatszállító is csatlakozott, majd egyre több rohamrendőr is feltűnt a környéken. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az [origo]-nak valamivel hat óra előtt arról számolt be a helyszínről, hogy a kiabálás ellenére a rendezvény nyugodt, a forgalmat a rendőrök biztosítják, de más intézkedésre eddig nem volt szükség. Biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, pontosan hány rendőr van szolgálatban a demonstráció alatt, mint mondta, kellő létszámban látják el a feladatot.

Lezárták a Kossuth tér egy részét

A rendőrség hétfőn nulla órától lezárta a Kossuth tér egy részét, indoklásuk szerint azért, mert az elmúlt időszakban rendkívüli módon megnövekedett a védett személyek és létesítmények veszélyeztetettsége - közölte az ORFK sajtóirodája hétfőn az MTI-vel. A lezárást Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka rendelte el.

A lezárás az Országház környékén a következő területet érinti: az északi kovácsoltvas kerítéstől a XI-es kapuig, a déli kovácsoltvas kerítéstől a VII-es kapuig a lánckordon vonalában, a IX-es kapu előtti terület a Magyar Köztársaság lobogójának talapzata és az '56-os emlékhely vonalában a villamospálya felőli oldalon, továbbá a Duna-parti oldalon az ideiglenes kerítés által határolt térület.

Fotó: Hajdú D. András

Az indoklás szerint mindennapossá váltak az erőszakos vagy az erőszak lehetőségét magukban hordozó demonstrációk, amelyek elsősorban az Országház előtti térre összpontosultak. A Kossuth térre bejelentett demonstrációkra vonatkozó egyeztetések során pedig állandósultak a biztonsági zóna, illetve a demonstrálók által igénybe vehető terület határaira vonatkozó viták - áll a közleményben. A lezárás a "szükséges ideig", de legkésőbb 2007. december 31-én éjfélig tarthat.