Utaztatná Kolompár a mátraszőlősi gyerekeket

Vágólapra másolva!
Indulatos gyűlésen átmeneti megoldás született a tanévkezdés előtt bezárt mátraszőlősi iskola ügyében: az a 43 gyerek, aki még mindig nem kezdte meg a tanévet, már kedden beiratkozik a szomszédos Pásztó iskoláiba. Az Országos Cigány önkormányzat (ÖCO) pedig vállalta: megoldja, hogy 2-3 hónap múlva legyen oktatás helyben.
Vágólapra másolva!

Kolompár Orbán, az ÖCO elnöke ismertette az elképzelést: a gyerekek iratkozzanak be Pásztóra, a bejáráshoz az országos önkormányzat buszt és három kísérő pedagógust biztosít, akik a beilleszkedést is felügyelik. Megszervezik, hogy valamilyen módon - akár alapítványi formában, akár az ÖCO működtetésében - legyen helyben oktatás, de ez legalább 2-3 hónap, addig a gyerekeknek tanulniuk kell - tette hozzá. Emellett azt is biztosítják, hogy iskolaidő után és hétvégén a három pedagógus felzárkóztató foglalkoztatásokat tartson a gyerekeknek.

Az összejövetelen részt vevők - a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal, az oktatási minisztérium, az oktatási hivatal képviselői, valamint a település jegyzője mind egyetértettek abban: attól, hogy az önkormányzat törvénysértést követett el az iskola bezárásával, a gyerekeket még iskolába kell járatni, és mivel Mátraszőlősön jelenleg nincs iskola, Pásztóra kell menni. Pásztóval egyébként érvényes megállapodása van Mátraszőlősnek, és Pásztó polgármestere nyilatkozott is arról, hogy fogadják a 43, döntő többségében cigány származású gyereket. A rendezvényen sem a polgármester, sem a képviselő-testület tagjai nem vettek részt.

Kolompár igyekezett megértetni: a megyei közigazgatási hivatal bíróságon kérte, hogy semmisítsék meg az iskolabezárásról szóló határozatot, de ez az eljárás akár egy évig is eltarthat, erre nem várhatnak. Felvetette azt is: gyűjtsenek aláírásokat azt kérve, hogy a parlament oszlassa fel az önkormányzatot, de az ÖCO vezetőjének hangját többször is elnyomták a polgármestert szidalmazó felzúdulások, és volt, aki kereken kijelentette, hogy az ÖCO vezetői ugyanazt fújják, mint a polgármester, hogy vigyék a gyerekeket Pásztóra.

A fórum hangulatából arra lehet következtetni, hogy nem mindegyik szülő íratja be a gyerekét a szomszédos város intézményeibe. Többen attól félnek, hogy kiközösítik a szőlősi gyerekeket Pásztón, mivel úgy tudják, a szülők ott már aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ne menjenek oda a szőlősiek. Mások azt nem értették, ha vannak tanárok, miért nem lehet Szőlősön akár a művelődési házban folytatni a tanítást, és általános vélemény volt, hogy miért ők legyenek törvényesek, ha Mátraszőlős önkormányzata megteheti, hogy nem az.

Az ÖCO elnöke mindenesetre bejelentette: két hét múlva jönnek, és hozzák az alternatív megoldást.