Vágólapra másolva!
Ha az egészségügyi tárca két héten belül nem szabadítja fel azokat a parkolóhelyeket, amelyeket az V. kerület szerint jogtalanul használ, akkor elbontják a kerítést és leveszik a láncokat - figyelmeztetett a Rogán Antal által vezetett belvárosi önkormányzat. A tízmilliárd forintra megbírságolt minisztérium a kezdettől fogva vitatja az önkormányzat követelésének jogosságát.
Vágólapra másolva!

Újabb forduló kezdődött az V. kerület és az Egészségügyi Minisztérium között a parkolóhelyekről szóló vitában. A belvárosi önkormányzat közleménye szerint a képviselőtestület elutasította a tárca minden fellebbezését, és Rogán Antal polgármester (Fidesz) döntéseit helybenhagyva 10 milliárd forintos bírságot rótt ki a minisztériumra elmaradt parkolási díjakra hivatkozva. Emellett kötelezte a tárcát arra, hogy szabadítsa fel azokat a parkolóhelyeket, amelyeket az önkormányzat szerint jogtalanul használ.

A képviselőtestület döntésének azért van jelentősége, mert korábban a közigazgatási hivatal kimondta, hogy a polgármester önmagában nem hozhatta volna meg az elmarasztaló határozatokat az EüM-mel szemben. Az önkormányzat közleménye szerint Rogán Antal most ismét inkasszót nyújtott be az államkincstárnak, és egyben kérte a minisztériumot, hogy két héten belül szabadítsa fel a vitatott parkolóhelyeket. "Amennyiben a parkoló felszabadítása nem történik meg, október 1-jét követően hatósági eszközökkel hajtatjuk végre a parkoló felszabadítását, és az ott elhelyezett láncok és kerítések eltávolítását" - áll a közleményben.

Az V. kerületi fideszes polgármestere július elején jelentette be, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata több mint 23 milliárd forintot követel a honvédelmi és az egészségügyi tárcától az engedély nélküli közterület-használatért. A két minisztériumot más közintézményekkel együtt tavaly novemberben szólította fel az V. kerületi önkormányzat, hogy egy tíz évvel ezelőtti rendelet értelmében a parkolásért nekik is fizetniük kell. A két tárca akkor hat hónap türelmi időt kapott arra, hogy szabadítsák fel az önkényesen lezárt és parkolónak használt területeiket.

Az Egészségügyi Minisztérium viszont a vita során végig ragaszkodott ahhoz, hogy a szóban forgó parkolóhelyek felett a tárca rendelkezik, és ezt az álláspontot kész a bíróság előtt is megvédeni. A többi intézménnyel - köztük az Országgyűlés Hivatalával, a Magyar Televízióval és az amerikai nagykövetséggel - sikerült megállapodnia az önkormányzatnak.