Vágólapra másolva!
Elkezdték a beiratkozást Pásztón az iskola nélkül maradt mátraszőlősi gyerekek, akiknek többsége roma származású. Az Országos Cigány Önkormányzat kérte hétfőn a szülőket arra, hogy minél hamarabb írassák be az új iskolába gyerekeiket, az ugyanis még hónapokig eltarthat, amíg rendeződik annak az intézménynek a helyzete, ahova eredetileg jártak a diákok.
Vágólapra másolva!

Kedd reggeltől folyamatosan iratkoznak be a mátraszőlősi gyerekek a pásztói általános iskolákba - tájékoztatta az MTI-t a pásztói polgármesteri hivatal oktatási osztályvezetője. Bartus László elmondta: mintegy 30 gyerek már beiratkozott a Dózsa és a Gárdonyi iskolába, a családok folyamatosan érkeznek. Mindkét iskolában van olyan osztály, ahol alacsonyabb a létszám a maximálisan megengedettnél, tehát valamennyi mátraszőlősi gyereket fel tudják venni - tette hozzá.

A Nógrád megyei Mátraszőlősön az augusztus végi iskolabezárás miatt 43, döntő többségében cigány származású gyerek nem kezdte meg a tanévet. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) elnöke hétfőn arra kérte Mátraszőlősön a szülőket, hogy már kedden írassák be a gyerekeket, hiszen elkezdődött a tanév, és a diákok még egy napot sem tanultak.

A szőlősi általános iskolában nemzeti-etnikai kisebbségi oktatást is folytattak, ezért az önkormányzat csak a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértésével szüntethette volna meg az iskolát. Mivel ez nem így történt, a megyei közigazgatási hivatal a bíróságon kérte az augusztus 30-án hozott határozat megsemmisítését.

Az ÖCO elnöke azt ígérte: kidolgozzák, hogyan lehet helyben, az önkormányzat nélkül működtetni az iskolát, de ez több hónapig eltarthat, ezért kérte, hogy a gyerekek minél előbb kezdjék meg a tanévet. A Pásztóra járáshoz az ÖCO buszt és kísérőt is biztosít, és gondoskodik arról is, hogy iskolaidőn túl és hétvégén felzárkóztassák a gyerekeket.