Ezren tiltakoztak a tandíj ellen Debrecenben

Vágólapra másolva!
Fáklyás felvonuláson tiltakozott mintegy ezer egyetemi hallgató a tandíj ellen szerdán este Debrecenben. Az első tüntetést Szegeden tartották szeptember 5-én.
Vágólapra másolva!

Az egyetemisták a Debreceni Egyetem (DE) központi épülete elől vonultak fáklyáikkal a belvárosba, s a Déri Múzeum előtti téren tartottak nagygyűlést.

Barna Péter elsőéves magyar szakos hallgató arról beszélt, hogy a tandíj nem fogja javítani az oktatás színvonalát, a tandíj nem ösztönöz a tanulmányi átlag emelésére. Szerinte a diákoknak jelenleg is rendkívül nagyok a költségei, s azokat tovább növeli a tandíj.

Miskolci Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖK) elnöke emlékeztetett rá, hogy a demonstrációsorozat szeptember 5-én Szegeden kezdődött.

Miskolci Norbert szerint az idén 24 ezerrel kevesebben jelentkezek a felsőoktatásba, miközben az idén is ugyanannyian érettségiztek, mint tavaly. "Ennyien riadtak vissza a tandíj miatt a felsőoktatástól" - tette hozzá.

Szavai szerint azt szeretnék, hogy a tehetséges diákok az első diplomát ingyen kapják meg akkor is, ha nem tehetősek.

A HÖOK elnöke szerint "a kormány a tandíjjal társadalmi szakadékot, katasztrófát okozott". A debreceni demonstráción a szónok kijelentette: a tandíjnak semmi helye egy kulturált és intelligens társadalomban.

A hallgatói demonstráció békésen, atrocitások nélkül zajlott le, illetve ért véget Debrecenben.