Gyurcsány: A kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét

Vágólapra másolva!
A magyar kormány elutasítja a kollektív bűnösség elvét, és sajnálatosnak, a két ország közös érdekeivel, az Európai Unió elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament döntését a Benes-dekrétumok megerősítéséről.
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavait tolmácsoló Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Magyarország a megbékélés pártján áll a feszültségkeltéssel szemben, ezért nem támogat olyan lépéseket, amelyek ezzel ellentétesek, ezért tartja sajnálatosnak a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa által elfogadott határozatot.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő úgy látja, a szlovák parlament csütörtöki határozatából nehéz megérteni, hogy az azt megszavazó pártok miként szándékoznak meghaladni a korábban alkalmazott kollektív bűnösség elvét.

A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán immár dokumentummal védelmezett dekrétumok alapján a háború utáni Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, mindezt a kollektív bűnösség elvei szerint, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a Benes-dekrétumok közösségeket sújtó részei igazságtalanok voltak. A kormányfő szerint nem a múltbéli büntetések megerősítésére, hanem a bizalomépítésre és kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség a két ország kapcsolataiban.

A felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét kimondó pozsonyi parlamenti határozatot mellett szavaztak a szlovák honatyák, ellene a Magyar Koalíció Pártja húsz képviselője.

Az Európai Parlament 2002-ben készült jogi véleménye világos útmutatást ad ilyen esetekre. A szerint nem lehet csorbítani az európai állampolgárok jogegyenlőségét, és ha a múltban ettől eltérő döntés született volna, azt célszerű kritikával illetni és meghaladni - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A pártok és az EP-képviselők is tiltakoztak

A Benes-dekrétumok érinthetetlenségét szentesítő határozat ellen csütörtökön európai parlamenti képviselők is tiltakoztak. Bauer Edit szlovákiai néppárti, Gál Kinga magyar néppárti, Ewa Klamt és Manfred Weber német néppárti, valamint Kósáné Kovács Magda magyar szocialista képviselő levelet intézett Jean-Marie Cavadához, az Európai Parlament állampolgári joggal foglalkozó bizottságának (LIBE) elnökéhez. Ebben azt kérik tőle, hívja fel Hans-Gert Pöttering parlamenti elnök figyelmét erre a - megfogalmazásuk szerint - szégyenteljes pozsonyi határozatra.

Az MSZP számára elfogadhatatlan, megdöbbentő a szlovák parlamenti határozat - tudatta Kozma József, a szocialista párt külügyi és európai ügyek munkacsoportjának vezetője.

Korábban Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője is elfogadhatatlannak nevezte a Benes-dekrétumok megerősítését, amellyel szerinte a szlovák parlament félremagyarázhatatlanul és egyértelműen a kollektív bűnösség elvét erősítette meg, többek között a felvidéki magyarság irányában.

A KDNP esti nyilatkozatában a kormánytól a pozsonyi nagykövet hazarendelését követeli.