Párttagsága felfüggesztését kérik Zuschlagtól

Vágólapra másolva!
Az MSZP azt kéri a szerdán csalás gyanúja miatt őrizetbe vett Zuschlag Jánostól, hogy függessze fel párttagságát.A bíróság pénteken dönt a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsított Zuschlag letartóztatásának ügyében. A letartóztatásról elfogultság miatt Szegeden döntenek.
Vágólapra másolva!

Azt kéri az MSZP országos elnöksége, hogy Zuschlag János függessze fel párttagságát - közölte csütörtökön az MSZP. A párt közleménye szerint az elnökséget arról tájékoztatták, hogy az ügy további gyanúsítottjai, Katus Ferenc, Kullai Tamás, Krausz Csaba és Marsovszky Balázs ügyük megnyugtató tisztázásáig már kérték párttagságuk felfüggesztését. Az elnökség tudomásul vette, hogy kérelmükkel az a céljuk, hogy az őket ért gyanúsítás ne vessen rossz fényt a pártra, és arra kéri Zuschlag Jánost, hogy ő is hasonlóképpen járjon el - áll a közleményben.

A volt szocialista parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a szerdán őrizetbe vett Zuschlag János gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta - közölte Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. Az előzetes letartóztatásról döntő bírói ülés, amely nem nyilvános, pénteken délelőtt lesz a Szegedi Városi Bíróságon - tette hozzá Cseh.

A letartóztatásról elfogultság miatt döntenek Szegeden. Feleky István, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntető kollégiumának a vezetője elmondta, hogy Zuschlag és társai ellen, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen folyó nyomozás során korábban már elfogultságot jelentettek be.

"Az ügyben jelenleg gyanúsítottakon túli személyekkel kapcsolatban, bizonyos nyomozási bírói döntésre terjesztett elő indítványt akkor az ügyészség (...) mely miatt, az illetékes kecskeméti bírók elfogultságot jelentettek be" - mondta a kollégium vezetője.

Feleky beszámolt arról, hogy a Szegedi Ítélőtábla már februárban kijelölte a nyomozási bíráskodással kapcsolatos döntésekre a Szegedi Városi Bíróságot. "Tehát nem most az aktuális döntés miatt és nem közvetlenül a gyanúsítottak személyére vonatkozóan adódott ez a helyzet akkor" - fűzte hozzá.

Zuschlag mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, L. István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba, újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is. "A többi gyanúsított vonatkozásában az ügyészségnek nem áll módjában jelenleg felvilágosítást adni" - közölte velük kapcsolatban Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei ügyészség helyettes főügyésze.

Szabó az [origo] kérdésére azt mondta: új gyanúsítottak a közelmúltban nem kerültek képbe a Zuschlag-ügyben. A nyomozás további menetéről nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott: vizsgálja az ügyészség a körülményeket, és ha szükségesnek találják, előfordulhatnak újabb letartóztatások.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, amelynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött, jelenleg az ügyvezető elnökség mellett a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.