Választaniuk kell a Nap-kelte műsorvezetőinek

Vágólapra másolva!
Válaszút elé állította az MTV vezetősége a Nap-kelte három műsorvezetőjét: vagy a közszolgálati tévénél dolgoznak, vagy máshol - írta a Népszabadság. A vezetők szerint a kettő együtt nem megy, miközben Aczél Endre és Orosz József másként látja mindezt. Az MTV közleményben tudatta: egyetlen munkatárs sem végezhet más televízióban, rádióban vagy lapnál olyan munkát, ami nem egyeztethető össze a közszolgálati médiavállalatnál folytatott tevékenységével.
Vágólapra másolva!

Levélben szólította fel a Nap TV vezetőségét az MTV közéleti főszerkesztősége, hogy szeptember 21-ig műsorvezetőik döntsenek arról: az MTV képernyőjén akarnak dolgozni, vagy más elektronikus médiumnál, mert a kettő összeférhetetlen - írta csütörtökön a Népszabadság. Ez a Nap-kelténél Aczél Endrét és Orosz Józsefet, illetve Bakács Tibort érinti.

Aczél Endre szerint nincs szó összeférhetetlenségről. "Több éve vezetek egy nosztalgiajellegű műsort (Aczélsodrony) a Klub Rádión, emellett pedig műsorvezetőként szerepelek a Nap-keltében. Aki ismeri a munkásságomat és a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzat összeférhetetlenségre vonatkozó passzusát, az feltehetően meg sem írt volna hasonló felszólítást - fogalmazott. Orosz József szintén értetlenül áll az eset előtt. Öt éve szerkeszt műsort a Klub Rádiónál, az MTV reggeli műsorához pedig három évvel ezelőtt hívták. A rádiós munka tehát már akkor is ismert volt szerinte.

A Magyar Televízió csütörtök délután kiadott közleménye szerint csaknem egy hónapja átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat zajlik az intézményben, minden belsős és külsős műsorkészítőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nem végez máshol olyan tevékenységet, ami a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzat alapján összeférhetetlen az MTV-ben ellátott feladatával. A szabályzat kimondja, hogy belső munkatársak máshol nem lehetnek műsorkészítők, illetve képernyős munkatárs más szolgáltatónál nem végezhet hasonló jellegű tevékenységet.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az MTV idén tavasszal leköszönt kuratóriumi elnöksége korábban azon az állásponton volt: csak az összeférhetetlen, ha a munkatárs más televíziónál dolgozik. A márciusban újjáalakult, immár öt parlamenti párt delegáltjaiból álló elnökség ülésein viszont felmerült, hogy a szabályzat szó szerinti értelmezése alapján más rádiónál és lapnál végzett műsorkészítői tevékenység sem engedhető meg munkatársaiknak.

A Klubrádióban szórakoztató műsort vezető és a Népszabadságnak rendszeresen publicisztikát író Aczél Endre, a Tilos Rádióban műsort vezető Bakáts Tibor, és Klubrádióban szintén műsort vezető Orosz József azonban nem küldte el határidőre a kért nyilatkozatot arról, fennáll-e esetükben az összeférhetetlenség. A főszerkesztő ezért szeptember 14-én, majd ma újra arra kérte Gyárfás Tamás producert, hogy amíg a nyilatkozatok nem érkeznek meg, addig ne őket, hanem a többi műsorvezetőt foglalkoztassa.