Orbán dilemmáját boncolgatja a The Economist

Vágólapra másolva!
A Magyar Gárda megalakulása dilemma elé állította Orbán Viktor - írja a The Economist brit hetilap, amely szerint a Fidesz-elnök mellébeszélt az ügyben, és ezzel feldühítheti pártja külföldi szövetségeseit. A hetilap úgy véli, hogy Magyarországon az utóbbi időben magabiztosabbá váltak a szélsőségesek.
Vágólapra másolva!

Zavaros helyzetben van a Fidesz, annak ellenére is, hogy a felmérések szerint óriási fölénye van a kormánypártokkal szemben - állapítja meg a The Economist. A brit hetilap szerint a párt új mumusa a Magyar Gárda, amelyet a cikkben szélsőjobboldalinak nevezett Jobbik szervezett. Az újság emlékeztet arra, hogy a szervezet avatásán jelen volt Wittner Mária, az 1956-os forradalom veteránja, aki fideszes parlamenti képviselő.

A Magyar Gárdát a kormánypártok hamar elítélték, a Fidesz azonban először azt hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a szabad szerveződés jogát, a miniszterelnököt pedig azzal vádolta, hogy hisztériát kelt az ügyben - írja a hetilap, hozzátéve, hogy zsidó és roma szervezetek is tiltakoztak a gárda ellen, Tom Lantos magyar származású amerikai képviselő pedig kijelentette, hogy nem lehet komoly partner az a párt, amely nem ítéli el a csoportosulást.

A The Economist szerint ez jelenti a dilemmát Orbán Viktor Fidesz-elnök számára. A lap emlékeztet arra, hogy a Fidesz vezetői elítélték az antiszemitizmust, és az Orbán-kormány vezette be 2001-ben a holokauszt-emléknapot. Orbán azonban be akarja gyűjteni a szélsőjobboldali szavazatokat is - teszi hozzá az újság, amely szerint a párt több vezető tisztviselője is elhatárolódott ugyan a gárdától, de maga a pártelnök csak odáig ment el, hogy diplomatáknak azt mondta, ez a szervezet rossz válasz Magyarország problémáira. A The Economist szerint ez mellébeszélés, ami dühíti a Fidesz külföldi szövetségeseit.

A szélsőjobboldal közvetlen támogatottsága meglehetősen alacsony, mindössze 2-3 százalék körül van - írja a hetilap, de hozzáteszi, hogy az ilyen csoportokhoz tartozó aktivisták újabban meglehetősen magabiztosak lettek. Példaként azt említi a cikk, hogy álarcos szkinhedek megzavarták a nyári budapesti melegfesztivált. A legtöbb elemző úgy véli, hogy a Fidesz a középen veszített támogatókat, amiért udvarolt a szélsőjobboldalnak, és részben ezért bukta el a 2002-es és 2006-os választást - írja a The Economist, amely szerint ezért lehetséges, hogy maga Orbán Viktor a szocialisták választási sikerének legfőbb letéteményese.