Próbaidőt szabtak ki a vörös csillagért

Vágólapra másolva!
Bírósági tárgyalás nélkül egy év próbaidőre bocsátották vörös csillag viseléséért a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét. Fratanolo János ugyanakkor tárgyalást követel, hogy ott fejthesse ki nézeteit a törvény szerint tiltott önkényuralmi jelképről: megfogalmazása szerint ugyanis csak a nyilas jelvényekhez tapadnak "csúnya dolgok".
Vágólapra másolva!

Tiltott önkényuralmi jelkép - vörös csillag - viseléséért tárgyalás nélkül egy év próbára bocsátotta a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét a Pécsi Városi Bíróság - derül ki a szeptember 3-i keltezésű, az MTI-hez pénteken eljuttatott végzésből.

A tárgyalás mellőzésével meghozott döntés szerint Fratanolo János annak dacára viselte egy 2004 május elsejei felvonuláson zakója hajtókáján ezt a szimbólumot, hogy "tisztában volt azzal, hogy a törvény az ötágú vörös csillagot önkényuralmi jelképnek nyilvánította, s annak nagy nyilvánosság előtt történő viselése bűncselekmény".

A végzés szerint a vádlott úgy nyilatkozott, hogy a szimbólumot nem tekinti önkényuralmi jelképnek, s azt "szolidaritásból" viselte, mivel pártja egyik vezetője ellen ugyanilyen cselekmény miatt volt akkor folyamatban bírósági eljárás. Az említett politikustársat - Vajnai Attilát, a Fratanolo vezette Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökét - március végén ítélte tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért 120 ezer forint pénzbírságra első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság; a férfi vádlott-társával együtt az ítélethirdetéskor bejelentette: fellebbeznek a döntés ellen.

Fratanolo János pénteken közölte: bírósági tárgyalást kér ügyében, hogy ott fejthesse ki álláspontját, ha pedig elítélik, "akár Strasbourg-ig" elmegy. "Európában sehol nem bűn a vörös csillag viselése" - hangoztatta, hozzátéve, hogy szerinte minden ember joga olyan jelvényt viselni, amilyen neki tetszik. A politikus kivételnek nevezte ugyanakkor az árpádsávot, a horogkeresztet, valamint a nyilas jelképeket, mert - mint fogalmazott - "ezekhez annyi csúnya dolog tapad".