30 ezren tekertek a biciklis felvonuláson

Vágólapra másolva!
Harmincezer biciklis vett részt az autómentes napon rendezett biciklis felvonuláson. A Critical Mass végállomásán, a Városligetben ennyien emelték fejük fölé a kerékpárjukat. Volt, aki egykerekűvel, bringóhintóval vagy gördeszkával vett részt a biciklis ünnepélyen. Kis késést okozott, hogy a biciklisek egy ideig nem mehettek át a Lánchídon, mert egy ember felmászott.
Vágólapra másolva!

Az európai autómentes napon rendezett biciklis felvonuláson, a Critical Mass-en mintegy 30 ezer ember vett részt. Az emberek nemcsak kétkerekűekkel, hanem monociklivel (egykerekű), triciklivel, tandembiciklivel, bringó hintóval, gördeszkával és görkorcsolyával is felvonultak rendőri biztosítás mellett.

Kürti Gábor főszervező szerint útközben volt egy-két mérges autós, de ők igyekeztek úgy vezetni a felvonulást, hogy közben az autósokat is elengedjék, ne okozzanak nagyobb fölfordulást.A felvonulás a városligeti Nagyréten ért véget, amikor a résztvevők egyszerre emelték fejük fölé járműveiket.

Több tízezren indultak útnak fél négykor a XI. kerületi Pázmány Péter sétányról. A szervezők előzetes bejelentése alapján a biciklisek hosszú sora a budai alsó rakpart - Attila út - Alagút - Lánchíd - Kossuth tér - Alkotmány utca - Király utca - Bajza utca - Damjanich utca érintésével vonultak a városligeti Nagyrétre.

A szervezők szerint semmi nem zavarta meg a rendezvényt. Az indulás ugyanakkor késett, mert mert a rendőrség addig nem engedte el őket a kijelölt útra, amíg a tűzoltók le nem szedték a Lánchíd tetejére fölmászó férfit.

A Critical Mass Budapest egy alkalmi kerékpáros felvonulásnak indult 2004-ben. A felvonulás résztvevői a közlekedési célú mindennapos kerékpározás népszerűsítéséért, a várost érő forgalmi terhelés és szmog csökkenéséért demonstrálnak.

A szervezők szeretnék, hogy Budapesten is emelkedjen a kerékpárral közlekedők aránya. Ehhez az is szükséges, hogy magyarországi és fővárosi kerékpáros struktúra az európai példákat követve tovább bővüljön, biztosítva a káros hatások nélkül is hatékony közlekedési mód elterjedését.

Fotó: Hajdú D. András

A tavalyi autómentes napon a fővárosban elmaradt a Critical Mass rendezvény, mivel a szervezők nem akarták, hogy bármilyen módon fel lehessen használni az igazi üzenetétől eltérő célokra a biciklis felvonulást. 2005-ben 32 ezren vettek részt a rendezvényen.

Szombaton a fővárosban több ezer motoros is demonstrált. A motorosok a Dózsa György úton gyűltek össze, és felvonulásukkal a motorkerékpárokat sújtó gépjárműadó emelkedése ellen tiltakoztak. A tüntetést az Európai Auómentes Napra időzítették. Az Autómentes Nap alkalmából szombatra lezárták az Andrássy utat, és csak a nagykörúti kereszteződésnél hajthatnak keresztül az autósok. A sugárút szombaton a gyalogosoké.