Gyurcsány megelégelte a biztosítós vitát

Vágólapra másolva!
Pontot tenne az MSZP és az SZDSZ között hónapok óta húzódó egészségbiztosítási vita végére a miniszterelnök, aki szerint október közepén a parlament elé kell kerülnie a reformról szóló törvénynek. Az SZDSZ annak örül, hogy Gyurcsány tartani akarja a határidőt, de az nem tetszik neki, hogy a kormányfő a vitát gyenge színvonalúnak minősítette. A koalíciós vita az új egészségbiztosítási pénztárak közötti területfelosztáson akadt meg.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyről folytatott vita nem vezet sehova, ezt be kell fejezni, az egészségügyi reform lezárásáról szeptember végéig meg kell állapodni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, MSZP-elnök szombaton a szocialisták választmányi ülésén. Gyurcsány kijelentette szeptember végéig meg kell állapodni az egészségügyi biztosítási rendszerről, október közepére pedig be kell terjeszteni az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot.

A biztosítási rendszerről szóló vitát értékelve Gyurcsány azt mondta, Magyarországon marad az egységes társadalombiztosítás, így amit az MSZP a biztosítási rendszer tekintetében el akart érni, amit ígértek, elérték és teljesült. Közepes vagy gyengébb színvonalú vitákba pedig nem megyek bele - mondta Gyurcsány Ferenc.

Horn Gábor a koalíciós koordinációért felelős SZDSZ-es államtitkár az [origo]-nak azt mondta, már a korábbi megállapodás tartalmazta a határidőket, ezért - mint fogalmazott - örül annak, hogy a miniszterelnök is eljutott oda, meg kell egyezni, és be kell nyújtani a törvényjavaslatot. A kérdésre, hogy sikerül-e dűlőre jutnia a koalíciós pártoknak a határidőig, azt válaszolta, lát rá lehetőséget. A miniszterelnök megjegyzésére utalva azonban hozzátette, nem segít, ha bárki is gyenge vitának nevezi az egyeztetéseket, amelyek Horn szerint fontos kérdésekről szólnak.

A koalíciós pártok az eredeti tervek szerint szeptember végéig akarták benyújtani az Országgyűlésnek az egészségbiztosítási reformról szóló törvénytervezetet, de a részletekről több mint három hónapja képtelenek dűlőre jutni.

A koalíciós javaslat lényege, hogy 2008 januárjától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fokozatosan megszűnik, feladatának ellátására öt-hét regionális biztosító jön létre. Az újonnan létrejövő pénztárak többségi tulajdonosa az állam maradna, kisebbségi tulajdonosként - maximum 49 százalék erejéig - azonban megjelenhetnek az üzleti biztosítók is.

Az azonban továbbra is vita tárgya, hogy a pénztárakhoz tartozó régiók milyen területet feddjenek le. Az MSZP a jelenlegi régiókat osztaná el sorsolással a pénztárak között. Ebben a modellben az a biztosító jár jól, amely ország keleti régióit kapja meg, itt ugyanis kevesebb a kórház, az emberek ritkábban mennek orvoshoz. Így pedig a pedig a polgárok után kiosztott fejpénz a biztosítónál marad. Az SZDSZ viszont ezt úgy egyenlítené ki, hogy minden biztosító minden régióból kapna egy darabkát: ezt nevezik párducmintás modellnek.