Kártérítést fizet a Magyar Nemzet Áder Jánosnak

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzetnek egymillió forintot kell fizetnie Áder János fideszes politikusnak, amiért egyik cikkében azt állította, hogy Schmidt Máriával közösen új pártot szervez a Fidesz ellenében. Az ügyben született ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Áder János pert nyert a Magyar Nemzettel szemben a januári "Schmidt Mária anteportas?" című cikk kapcsán a Fővárosi Bíróságon , hétfőn. A napilapnak egymillió forintot kell megfizetnie a fideszes politikus részére.

A Magyar Nemzetben január közepén jelent meg Horváth Zsolt aláírással egy cikk, amelyben a szerző azt állítja: az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyik vezetőjeként Schmidt Mária új jobboldali párt alapítására készül. Az új párt elnökének kilétét még homály fedi, de meg nem nevezett bennfentesek szerint Áder János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője az, aki "még általuk sem ismert feltételekhez köti esetleges szerepvállalását" - tartalmazza a cikk.

A kifogásolt kijelentés kapcsán Áder János már májusban a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen megnyerte a sajtó-helyreigazítási pert. Hétfőn a személyiségi jogi perben is megállapította a Fővárosi Bíróság a jogsértést, elégtétel adására és egymillió forintos nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a lapot.

Az elsőfokú bíróság szerint azzal valósult meg a jó hírnév megsértése, hogy valótlanul állították Áder Jánosról: az ellen a párt ellen szervezkedett, melynek több mint másfél évtizede tagja, prominens vezető személyisége. A Fővárosi Bíróság ítélete nem jogerős, fellebbezés esetén a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd az Áder János kontra Magyar Nemzet személyiségi jogi perben.

A cikket álnéven publikálták, ami akkor vált egyértelművé, amikor Schmidt Mária nyílt vitára hívta a szerzőt. A Magyar Nemzet közölte, hogy nem kívánja felfedni kilétét a Magyar Nemzet hétfői számában Horváth Zsolt álnéven publikáló szerző és nem vesz részt tévévitán sem. A szerkesztőség szerint a szerző azért nem árulta el valódi nevét, mert "az ügyben személyesen és közvetlenül is érintett".