Nem zrikálják egymást rágalmazás miatt a képviselők

Vágólapra másolva!
Ebben a parlamenti ciklusban még csak két olyan képviselő akadt, akinek felfüggesztették a mentelmi jogát: egyikük ellen közúti baleset, a másik ellen adócsalás miatt indult eljárás. A mentelmi bizottság gyakorlata szerint a rágalmazási és becsületsértési ügyekben nem javasolják a felfüggesztést, de közvádas ügyben is védett már meg képviselőt a parlament. A szavazások egy részénél a párthovatartozás a döntő, szocialista képviselő csak véletlenül szavazhat Gyurcsány ellen.
Vágólapra másolva!

A 2006 óta tartó országgyűlési ciklusban 22 mentelmi ügyben született határozat. Ebből azonban csak 5 ügy volt közvádas, amelyekben az ügyészség vagy a rendőrség hivatalból indított eljárást képviselők ellen. 16 esetben magánvád, egy esetben pótmagánvád alapján kérték a felfüggesztést, zömmel rágalmazási és becsületsértési ügyekben.

Ez utóbbiak miatt a parlament ebben a ciklusban egyetlen képviselőt sem - az előző ciklusban is csak kettőt: Wekler Ferencet (SZDSZ) és Faragó Pétert (MSZP) - adott ki. A bizottság rágalmazás miatt folyó eljárásban csak Lázár János hódmezővásárhelyi fideszes polgármester mentelmi jogának felfüggesztését javasolta, de a parlamenti szavazáson ez az indítvány nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Közvádas ügyekben ebben a ciklusban két képviselőt adott ki a parlament: Császár Antal (Fidesz) az ügyészség vádirata szerint 1999 és 2003 közt szeszfőzdésként adócsalást és magánokirat-hamisítást követett el. Lázár János mentelmi jogát pedig egy, közúti baleset gondatlan okozása miatt folyó eljárásban függesztették fel (a polgármester nem adta meg az elsőbbséget, és elütött egy biciklist, aki agyrázkódást és halláskárosodást szenvedett).

Két közvádas ügyben azonban nem függesztették fel a képviselők mentelmi jogát, mert az Országgyűlésben nem volt meg a szükséges kétharmados többség: Salamon László (Fidesz) ellen sebességkorlátozás jelentős túllépése miatt folyt volna szabálysértési eljárás, míg Juhászné Lévai Katalin (MSZP) kiadását közokirat-hamisítás gyanúja miatt kérte a legfőbb ügyész.

A gyanú szerint Juhászné - aki az előző ciklusban a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés és a területfejlesztési tanács elnöke is volt - jogosulatlanul hozott döntést arról, hogy a tanács visszahívja a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. könyvvizsgálóját. Juhászné a bizottság előtt azt mondta, nem származott előnye a döntésből. Kijelentette, hogy "nincs ellenére a mentelmi jog felfüggesztése", de képviselőtársai másként döntöttek.

Véletlen baleset

A szavazások eredményei azt mutatják, hogy a képviselők hajlamosak frakció alapján igennel vagy nemmel voksolni a mentelmi jog felfüggesztésére. Ez a legutóbbi, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elleni magánvádas ügyben is látszott: a Damó Éva által becsületsértés miatt tett feljelentés kapcsán 90 fideszes és 13 KDNP-s képviselő támogatta a felfüggesztést, míg 165 MSZP-s és 13 szabad demokrata nemmel szavazott.

A szavazás érdekessége azonban, hogy öt szocialista képviselő (Baja Ferenc, Hagyó Miklós, Juhász Ferenc, Molnár Gyula és Pál Tibor) igennel voksolt a Gyurcsány kiadásáról szóló kérdésre. Juhász a Magyar Nemzetnek erről azt mondta, véletlenül rossz gombot nyomott meg, és hasonlóan nyilatkozott az [origo]-nak Molnár Gyula is. Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes munkatársai érdeklődésünkre azt közölték, egyelőre nem nyilatkoznak a történtekről.