Orbán lenne a felcsúti focimese hőse

Vágólapra másolva!
Nagy reményeket fűz a felcsúti utánpótláshoz Orbán Viktor, aki kedd óta nem csak a Fidesz, hanem a Felcsút SE elnöke is. Az elnökválasztáson nem volt riválisa, bár néhány gyerek Misibára esküdött, ő szerényen lepisszegte őket. A legígéretesebbnek a '92-93-as korosztályban játszók tűnnek és Orbán pár éven belül jelentős utánpótlási központtá fejlesztené Felcsútot. Elődje álmok helyett sikerre vágyik, amihez viszont szerinte lelkesedés mellett jó nagy adag hülyeség is kell.
Vágólapra másolva!

"A Misibá, a Misibá" - kezdtek zúgolódni a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia melegítős diákjai kedden délután, amikor a Felcsút SE taggyűlésén felszólította őket az elnökség, hogy egy papírra írják fel: kit tartanak a legalkalmasabbnak a sportegyesület elnöki posztjára. Misibá mosolygott hálás tanítványain, aztán csak annyit mondott: "írjátok fel a nevet és azt, hogy igen".

A név Orbán Viktor volt, az egyesület elnöksége ugyanis a Fidesz elnökét kérte fel az elnöki teendők ellátására. Orbán - akit kedden meg is választották - Molnár Csaba vállalkozót váltja, aki ezentúl csak az NB II-es focicsapat tulajdonosaként és elnökeként működik majd.

Túl gyors a tempó

"Nem, nem, de jó, hogy ezt megkérdezte" - lélegzett fel Orbán, amikor arról kérdeztük, hogy elnökké választása után olyan lesz-e, mint Silvio Berlusconi kicsiben. Berlusconi volt olasz kormányfő az AC Milan tulajdonosa, ráadásul a 2002-es választási kampányban még azt a szívességet is megtette Orbánnak, hogy a Fidesz egyik gyűlésén vezérszónokként lelkesítette a párt híveit.

Orbán szerint azonban egészen más a helyzet. Azért kérték fel őt az elnöki posztra, mert a jövőben elválik egymástól a több szak- és korosztályt futtató sportegyesület (Felcsút SE), illetve a profi focicsapat (Felcsút FC) irányítása. Orbán szerint az eddigi helyzet nem normális, "a civilizált világban ilyen nem működik".

"Nekünk túl gyors a tempó" - utalt Orbán arra, hogy a tavaly az NB I küszöbén elbukó nagycsapat már így is komoly előnyre tett szert az utánpótlással szemben. Orbán álma az, hogy a fociakadémián nevelt utánpótláscsapatok tehetségeiből tudják feltölteni a jövőben a felnőtt csapatot is. Azt szeretné elérni, hogy a 20 fős keretből a mostani 2 helyett legalább 13 ember legyen saját nevelés. Ezen kívül családias hangulatot és nyitottságot akar és azt ígérte, hogy a fiatal tehetségek mellett törődni fognak az öregfiúkkal, a lánycsapattal és a nőikézi csapattal is.

"Én azokat a dolgokat szeretem, amiket biztos alapokra építünk, sok kövön állnak" - mondta Orbán, aki már megválasztása előtt is lelkesen igyekezett bevágódni a fociakadémia diákjainál. "Tiszteletem fiatalúr" - köszönt oda ez egyiknek, aztán megbúbolt egy másikat. "Az apjukkal együtt fociztam" - magyarázta elkötelezettségét és a közvetlen hangulatot.

10 alatt a 100-at

Többen elismerően vagy enyhe irigykedéssel beszéltek Orbán esetleges megválasztásáról. "Nem mindegy, hogy ki az elnök" - mondta az akadémia egyik edzője. "Nem felcsúti, de mégis helyi" - kardoskodott Orbán mellett egy másik. "Összehozta ezt az akadémiát" - mondta egy harmadik. A gyerekek által sztárolt Misibá szerint is az utánpótlás a jövő, így Orbánnak hálás feladata lesz. A legígéretesebbek az edzők szerint a '92-93-as korosztályban játszók, de neveket mondani korai lenne még - jegyezte meg egyikük.

Molnár Csaba távozó elnök szerint (aki a profi focicsapat igazgatása mellett vezeti magáncégét és tagja az MLSZ elnökségének is) Felcsúton az utánpótlás nagyon erős, kenterbe veri több NB I-es csapatét, ennek ellenére sem szabad kiemelni senkit. Ugyanis 14-15 éves kor előtt nem igazán dönthető el egy gyerekről sem, hogy mennyire tehetséges. Csak az látszik, hogy ügyes, de Molnár szerint ez nagyon kevés és egyben a magyar utánpótlás nevelés leggyengébb pontja is.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

A magyar játékos megfigyelők ugyanis - állítja Molnár - csak azt nézik, hogy melyik gyerek emelkedik ki a többiek közül ügyességben. Ügyes gyerekből nagyon sok van, viszont nagyon kevés a fizikálisan európai színvonalú reménység. Molnár szerint igaz az a közhely, hogy ha sztárfocistát akarsz, akkor "nevelj előbb atlétát, aki 10 alatt futja a 100-at".

Lelkesedés és hülyeség

"Szeretnénk feljutni, de ez az elnök döntése" - mondta Orbán arról, mit remél a felnőtt csapattól, amelyik 7 meccs után 5 győzelemmel és 1 döntetlennel 3. a tabellán. Nem mindenki osztja azonban Orbán hivatalos optimizmusát. "Mindenféle becsmérlés nélkül mondom, de minek ide NB II-es csapat" - kérdezte az egyik sokat látott edző, aki szerint már így is túl nagy kihívás a csapat az 1800 lelket számláló településnek. Az első osztályban ráadásul komoly UEFA- és MLSZ-szabályok vannak érvényben, a licensz megszerzéséhez rengeteg pénz és munka kell, így - tette hozzá az edző - nem biztos, hogy jó lenne feljutni az NB I-be.

Molnár azonban se a túlzott lelkesedéssel, se a felnőtt csapat eredményeit övező pesszimizmussal nem értett egyet. "58 éves játékos vagyok, győzni akarok" - jelentette ki, ami szerinte érthető is, hiszen egy csapat fenntartása nagyon drága (az éves költségvetés üzleti titok), ezért "lelkesedés és jó nagy adag hülyeség" kell ahhoz, hogy valaki fociklub finanszírozására adja a fejét. Mindenki sikerre vágyik, amit az augusztusi magyar-olasz válogatott meccs visszhangja is bizonyít Molnár szerint, aki még annyit tett hozzá: "Én már nem hiszek a mesékben".

(Fotó: Hajdú D. András)