Weiszenberger állítja, nem mondott igazat

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon, az önkormányzati tárca vezetője megalapozatlannak nevezte a minisztériumát ért vádakat a kunfehértói Rózsa Motel uniós támogatását illetően. Bajnai elmondta, hogy a motel nem kért, és nem is kapott uniós támogatást. A motel egyik volt tulajdonosa tegnap azt nyilatkozta, hogy Weiszenberger László, volt kiskunhalasi kistérségi megbízott keresztül 17,3 millió forint uniós támogatást nyertek el, azzal a feltétellel, hogy öt milliót visszafizetnek a megbízottnak, aki ezt a pártkasszába teszi. Közben Weiszenberger azt nyilatkozta, hogy valótlanságot állított a videón, személyes okokból gyakorolt nyomást a férfira.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon elmondta, hogy több mint 17 ezer ügy átvizsgálása után kiderült, hogy a kunfehértói Rózsa Motel nemhogy nem kapott uniós támogatást, de nem is nyújtott be pályázatot, így megalapozatlanok az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumot ért vádak. Szerinte "hazugság, félreértés, blöff, provokáció, vagy valami más" állhat a vádak hátterében, aminek kiderítése a rendőrség dolga

A politikus úgy értékelte, hogy befolyással való visszaélés húzódhat az ügy mögött. Weiszenberger Lászlónak jogi értelemben nincs semmi köze az uniós pénzekhez, a hazai forrásokat is folyamatosan áttekintik, erre előreláthatólag a jövő héten tud biztos választ adni. Kitért arra, hogy a kistérségi megbízottat év végéig szóló szerződés kötötte a minisztériumhoz, amelyet azonnal megszüntettek.

Egy kérdés kapcsán Bajnai Gordon úgy nyilatkozott, hogy mint ahogy az igazságügyi miniszter sem tud garanciát vállalni, hogy Magyarországon nem lesz betörés és rablás, úgy ő sem tud garanciát vállalni, hogy nem kísérelnek meg visszaéléseket az uniós pénzek területén, de arra igen, "mint a sánta kutyát", utolérik azokat, akik visszaélni, lopni, csalni, rabolni, mutyizni akarnak az uniós pénzekkel, és börtönbe záratják őket.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy csak híresztelésekből hallott ilyen politikusoknak, minisztériumoknak visszaosztandó pénzekre tett ajánlatokról, többször az ő nevével is visszaéltek, eddig egy névre szóló bejelentést tett ilyen ügyben, amikor egy minden valószínűség szerint álnevet, álnévjegyet használó szélhámos hivatkozott rá.

2004 és 2007 eleje között az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretében mintegy 40 ezer uniós pályázatot nyújtottak be és abból 17.600 volt nyertes.

Weiszenberger László a Hír Tv szerda este bemutatott, rejtett kamerával készült felvételén az "uniós pályázatok lefölözésének módszerét" ismertette egy helyi vállalkozóval. A televízió közlése szerint a 2005-ben készült képsorokon Weiszenberger László volt kiskunhalasi kistérségi megbízott, az MSZP önkormányzati képviselője látható.

A felvétel a kunfehértói Rózsa Motelben készült, ahova sajtóhírek szerint Weiszenberger László azért ment, hogy a motel által elnyert fejlesztési támogatásról tárgyaljon a tulajdonossal.

A beszélgetésről készült felvételt a Zuschlag-ügyben nyomozó Bács-Kiskun Megyei Főügyészség is megtalálta egy házkutatás során, és az ügyben az elmúlt héten befolyással való üzérkedés gyanúja miatt nyomozást indított.

Weiszenberger: Valótlanságot állítottam a videón

Weiszenberger László szerint valótlanság, amit a pályázatokról mondott a Hír Tv által közzétett videofelvételen. Hozzátette: a beszélgetés során befolyásosabbnak akart tűnni a résztvevők előtt, mint amilyen valójában volt. Hangsúlyozta: a videofelvételen szereplő férfival semmilyen pályázatot nem nyújtottak be, és neki semmilyen pályázat elbírálásában nem volt soha szerepe. A konkrét helyzetben személyes okom volt arra, amit mondtam, de hogy mi, azt nem kívánom részletezni - közölte. A politikus szerint a videofelvétel felhasználása irányított, és nem a valóságot tükrözi.

A Hír TV szerdán mutatott be egy felvételt, amelyen Weiszenberger László MSZP-s önkormányzati képviselő, korábban kistérségi megbízott az "uniós pályázatok lefölözésének módszerét" ismertette egy helyi vállalkozóval 2005-ben. Ennek a kópiának az alapján indított befolyással üzérkedés bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen személy ellen nyomozást a Kecskeméti Városi Ügyészség, de ebben a kiskunhalasi ügyben még nem hallgattak ki senkit, a nyomozás még csak elkezdődött.