Többen hallottak a Weiszenberger-trükkről

Vágólapra másolva!
Személyes ellenségének tekinti Bajnai Gordon önkormányzati miniszter azokat, akik az uniós fejlesztési pénzeket ellopják. Ennek megfelelően a Bajnai vezette tárca feljelentette Weiszenberger László kistérségi megbízottat, aki egy titokban rögzített felvételen az uniós pénzek lefölözéséről beszélt. Az [origo]-nak egy kiskunhalasi vállalkozó azt mondta, neki is felajánlotta segítségét Weiszenberger, de részletek nem derültek ki az ajánlatáról.
Vágólapra másolva!

Mélyen felháborított, ami történt, és személyes sértésnek veszem, ha valaki "csalni, lopni, szélhámoskodni, mutyizni próbál" az uniós forrásokkal - közölte pénteken Bajnai Gordon szakminiszter azzal kapcsolatban, hogy egy felvételen egy kistérségi megbízott az uniós pénzek lefölözéséről beszélt. "Azt üzenem nekik, hogy húzzanak el az uniós pénzektől, (...) fel fogjuk őket jelenteni, börtönbe fogjuk őket juttatni" - mondta Bajnai, aki szerint természetes, hogy ahol sok pénz van, ott nagy a vonzás, de ebből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy a pályázók többsége, jelentős hányada ne lenne tisztességes.

A miniszter közölte azt is, módosíttatni akarja az összeférhetetlenségi jogszabályokat annak érdekében, hogy ne lehessen egyszerre az "asztal két oldalán ülni". Internetes oldalt hoznak létre, ahol bejelentést lehet tenni, ha valaki azt tapasztalja, hogy az uniós forrásokat nem szabályosan használják fel. A Fidesz részéről Jakab István országgyűlési képviselő, a Magosz elnöke reagált a Bajnai Gordon által elmondottakra. Mint közleményében írta, amikor Bajnai Gordon "a szocialista csalások, az MSZP-s közpénz-lenyúlás miatti felháborodásáról tesz dühödt nyilatkozatokat".

Weiszenberger hallgat

A Bajnai által említett történet szerdán este robbant ki, amikor a Hír Tv rejtett kamerás felvételt közölt. A televízió szerint a felvételen Weiszenberger László volt kistérségi megbízott beszél az uniós pályázatok lefölözéséről. Weiszenbergert feljelentette az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) a Fővárosi Főügyészségen péntek délelőtt.

Az [origo]-nak péntek reggel sikerült beszélnie Weiszenberger Lászlóval. A kiskunhalasi MSZP-frakcióból kizárt Weiszenberger egy kérdésre sem volt azonban hajlandó válaszolni. Csak azt ismételgette: "nem nyilatkozom".

Beszéltünk több olyan kiskunhalasi vállalkozóval is, akik 2004 és 2006 között nyertek a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatain. Mindannyian azt mondták, hogy az ő pályázatuk tisztán zajlott, azt azonban többen is megjegyezték, hallomásból értesültek olyan módszerekről, amelyekről Weiszenberger beszélt a Hír TV által közölt felvételen. Konkrétumot egyikük sem tudott említeni. Egy vállalkozó azt mondta az [origo]-nak, hogy miután megnyerte a pályázatot, a képviselő közölte vele, tudott volna benne segíteni. Az azonban nem derült ki, miben állt volna ez a segítség - tette hozzá a vállalkozó.

A kistérségi megbízottak hitetlenkednek

"Nem tudom, hogy mi történt", "nem nézek tévét", "nem nyilatkozom" - leginkább ezt ismételgették azok a kistérségi megbízottak, akik egyáltalán felvették a telefonjukat. Aki egyáltalán hajlandó volt nyilatkozni, az is kizárólag név nélkül vállalta mondatait. Az egyik alföldi kistérségi megbízott egyenesen nevetségesnek tartotta mindazt, amit a Hír Tv által lejátszott rejtett kamerás felvételen látott. Szerinte az EU-s pénzek kiosztási rendszere egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy egy koordinátor pénzekről döntsön. "Egyáltalán: a mi kezünkön nem megy át egy fillér sem" - mondta a férfi.

Nyugat-dunántúli kollégája - szintén névtelenül - azt hangoztatta, hogy az ő munkájuk mindössze tájékoztatásból áll. "Megkeresnek az önkormányzatok, nem vállalkozók, hogy mire és hol lehet pályázni, s mi elmondjuk nekik" - közölte a koordinátor. Hozzátette: az esetek nagy többségében azt sem tudják, hogy a tájékoztatás után mire pályázik az, aki hozzájuk fordult. Egy harmadik társuk is azt mondta, nem hiszi, hogy mindezt így meg lehet csinálni, de ennél többet nem akart mondani az esetről.

A 174 kistérségi megbízott felett hét reginális koordinátor áll. Sorra hívtuk őket, de kiderült: a minisztérium "megkérte" őket, hogy ne nyilatkozzanak a Weiszenberger-ügyről.