Jánosit is kihallgatták a Zuschlag-ügyben

Vágólapra másolva!
Jánosi György volt ifjúsági minisztert is kihallgatták tanúként a Zuschlag-ügyben nem sokkal Szilvásy György titokminiszter után. A nyomozást vezető ügyész úgy véli, Szilvásy közigazgatási államtitkárként kulcspozícióban volt az ifjúsági tárcánál, ahonnan fiktív pályázatokkal hívtak le pénzt a gyanúsítottak. A főügyész-helyettes azt ígéri, novemberig befejezik a nyomozást.
Vágólapra másolva!

Jánosi György szocialista országgyűlési képviselőt, a Medgyessy-kormány gyermek-, ifjúsági és sportminisztert is meghallgatta már tanúként az ügyészség a Zuschlag-ügyben - tudta meg az MTI szombaton. A szocialista politikus ezt megerősítette a távirati irodának. Jánosi György annyit mondott, túl van tanúkénti meghallgatásán, de erről további részleteket nem akar közölni. Hozzátette: őt is telefonon keresték meg, így egyeztetett időpontot a Bács-Kiskun megyei főügyészséggel. Jánosi György 2002. május 27-től 2003. május 19-ig volt a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

Szilvásy György titokminisztert, a hajdani sportminisztérium közigazgatási államtitkárát is kihallgatta tanúként a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag-ügyben - értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, a miniszter "részletes, kimerítő válaszokat adott" az ügyészeknek, akik a pályázati pénzek odaítélésének rendjéről kérdezték.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek megerősítette, hogy Szilvásy pénteken reggel utazott Kecskemétre, és hasonló dolgokat kérdeztek tőle, mint korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Szabó Ferenc helyettes főügyész nem kívánta részletezni a lapnak a miniszter vallomását, de azt mondta, a nyomozást vezető ügyész szerint Szilvásy közigazgatási államtitkárként kulcspozícióban volt az ifjúsági tárcánál.

A főügyész-helyettes elmondta, hogy Zuschlag János szocialista politikust, volt országgyűlési képviselőt - akit a múlt héten helyeztek előzetes letartóztatásba - eddig háromszor hallgatták ki, de lényegében nem tett vallomást. Ugyancsak hallgat a szerdán őrizetbe vett Lados István, Zuschlag volt személyi titkára.

Szabó azt mondta, további állami- és politikai vezetők meghallgatását is tervezik az ügyben, de szerinte a november 17-i határidőig be tudják fejezni a nyomozást.

Zuschlagot és társait különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják az ügyészek. A nyomozók szerint a szervezet - amelynek élén Zuschlag állt - egy alapítvány és nyolc egyesület felhasználásával jutott hozzá pályázati pénzekhez, de azokat nem a megjelölt célra fordították.

Legyen nyilvános!

A Fidesz azt kéri Gyurcsány Ferenctől és Szilvásy Györgytől, hogy hozzák nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett ügyészségi tanúvallomásukat - mondta szombaton Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója.

A fideszes képviselő szerint sem Gyurcsány, sem Szilvásy nem tisztázta magát a vádak alól a közvélemény előtt, és továbbra sem lehet tudni, hogy hogyan működhetett a tudtuk nélkül egy ilyen "üzemszerű pénzlenyúlási rendszer". Répássy Ocsovai Tamás és Topolánszky Ákos, a tárca két volt helyettes államtitkára nyilatkozataira hivatkozott, amelyek szerint a pályázatokban politikai nyomásra hoztak döntéseket.

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált a fideszes felzólításra: ha az ügyészség a nyilvánosság előtt azt mondja, hogy a tanúvallomások nyilvánosságra hozása nem veszélyezteti a nyomozás menetét, akkor Gyurcsány ezt kész megtenni.

Szabó Ferenc korábban az [origo]-nak azt mondta: a tanúk elkérhetik a vallomásuk egy példányát az ügyészségtől, ezt pedig akár nyilvánosságra is hozhatják, ebbe a hatóságnak már nincs beleszólása.