Járatritkítás miatt estek a BKV-nak a civilek

Vágólapra másolva!
Hazugságdömpinget emleget a a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a BKV jövőre tervezett járatritkításaival kapcsolatban. A civil szervezet szerint az intézkedést valójában nem a kevés utas miatt, hanem azért tervezgetik, hogy így fedezzék a béremelés és az elmaradt reformok miatt elfolyt pénzeket.
Vágólapra másolva!

A főpolgármestertől vár színvallást a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azzal kapcsolatban, hogy Demszky Gábor ígéretével szemben - miszerint nem lesz járatritkítás a BKV-nál - a közelekedési társaság komunikációs vezérigazgató-helyettese a hétfői Népszabadságnak azt nyilatkozta, számos vonalon lesz változás, "akár járatritkítás is".

Regőczi Miklós szerint az európai tendenciának megfelelően folyamatosan csökken az utasok száma, tavalyhoz képest 8 százalékkal kevesebben ültek a társaság járműveire, és hiába a korszerűsítés - például a szentendrei HÉV-é - nem pártolnak át az utasok - a kocsik üresen járnak. Az igazgatóhelyettes szerint októberre lesz meg annak az urtasszámlálásnak az eredménye, amelynek célja, hogy pontos képet kapjanak a helyzetről.

A VEKE éles hangú közleményében azonban azt állítja, a cég vezetése hazugságdömpingbe kezdett. A civil szervezet szerint a BKV kizárólag a ritkításokra koncentrálva számlálja az utasokat néhány járaton, miközben minden vonalat érintő járatritkításokat tervez. Ennek a mértéke tízszázalékos lesz a jövőre esedékes menetrendeket tartalmazó, fővárosi közgyűlési jóváhagyásra váró paraméterkönyv szerint. A VEKE állítja, a járatritkítások valódi oka nem az utaslétszám csökkentése, hanem a BKV így akarja ellensúlyozni a béremelések és a kudarcba fulladt reformok miatti többletkiadást.

A VEKE ehelyett arról szeretne hallani, hogy miként áll az új vezérigazgató által ígért átalakítás, hogy nullszaldós legyen a veszteséges vállalat, és mennyit sikerült megtakarítani az intézkedésekkel. A civilek úgy vélik, biztosítani kell az elégséges szolgáltatást, különben még többen ülnek át autóba. A járatritkítások fényéban a dugódíjról szóló bejelentés nevetségessé válik - olvasható közleményükben, amelyben arra kérik a főpolgármestert, ne engedje a járatritkítást.