Nem siet a vallomás kiadásával Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Egyelőre sem Gyurcsány Ferenc, sem Szilvásy György nem hozza nyilvánosságra a Zuschlag-ügyben tett vallomását, pedig megtehetnék ezt. A kormányfő és minisztere arra hivatkozik, hogy nem akarja veszélyeztetni a nyomozás érdekeit.
Vágólapra másolva!

"Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György is készen áll arra, hogy... publikálják saját vallomásaikat" - közölte az [origo]-val a Kormányszóvivői Iroda. Ennek ellenére mégsem hozzák nyilvánosságra a dokumentumokat a Zuschlag-ügyben múlt héten kihallgatott politikusok.

A Kormányszóvivői Iroda szerint nem véletlen, hogy "amikor az ügyészség nyomoz egy ügyben, akkor nem szokás nyilvánosságra hozni a tanúvallomásokat". Hozzátették, ha az ügyészség kijelenti, hogy nem veszélyezteti a nyomozás érdekeit a vallomások nyilvánosságra kerülése, akkor publikálják a saját vallomásaikat az érintett kormánytagok..

Az ügyészség ugyanakkor már korábban közölte, "a tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását, ebbe a főügyészségnek nincs beleszólási lehetősége". A Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes, Szabó Ferenc hozzátette azt is, "adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit". Erre a félmondatra hivatkozik most a Kormányszóvivői Iroda, amikor a vallomások kiadása körüli hezitálást magyarázza.

Szerettük volna megtudni Szabó Ferenctől, hogy a jelenlegi szakaszban veszélyeztetné-e a két vallomás kiadása az ügy minél alaposabb felgöngyölítését, de a szóvivőt hétfőn nem tudtuk elérni.

"Egyeztetést követően" - mondta Szilvásy György az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy mikor hozná nyilvánosságra saját vallomását, majd közölte, hogy az ügy bírósági szakaszában egyébként is nyilvános lesz mindaz, amit elmondott az ügyészeknek. Ezt követően a Kormányszóvivői Irodához irányított minket Szilvásy.

Kerestük Jánosi György volt ifjúsági és sportminisztert, valamint Baja Ferencet, akit az MSZP pártalapítványának elnökeként hallgatott meg az ügyészség, de nem vették fel telefonjukat.