Vágólapra másolva!
A kormány februárban jelentette be, hogy ezentúl számonkérhető munkatervek alapján dolgozik. Az [origo] hónapról hónapra ellenőrizte, mi teljesült az ígértekből. Itt megnézheti, mennyire működött jól a kormány az idén.
Vágólapra másolva!

Közzétette az idei menetrendet Gyurcsány
2007. február 15.

Pontos határidőkkel és felelősökkel együtt tette közzé az idei évre szóló munkatervét csütörtökön a Gyurcsány-kormány. A miniszterelnök szerint ezzel számonkérhetővé válik a kitűzött célok megvalósítása, ugyanakkor arról nem esett szó, mi jár annak a kormánytagnak, aki nem végez időre a rá bízott feladattal. Azt viszont Gyurcsány Ferenc biztosra ígéri, hogy tavasszal nem alakítja át kormányát.

Meglepte a számonkérés a kormányt
2007. április 2.

Az [origo] kisebb zavart okozott több minisztériumban, amikor tesztelni akarta a Gyurcsány Ferenc által februárban büszkén bejelentett 2007-es munkatervet. Kiderült, nem olyan egyszerű számonkérni a feladatokat a minisztériumokon, néhány esetben azonban egyértelművé vált, hogy nem sikerült tartani a határidőket.

Cammog Gyurcsány reformszekere
2007. május 2.

"A munka folyamatban van" - ezt mondták szinte minden minisztériumban, amikor az [origo] ismét ellenőrizte, hogyan halad a kormányzati munka a februárban meghirdetett munkatervhez képest. Röviden összefoglalva: nem túl jól. Több hetes, de hónapos csúszásokat is találtunk. Akadt olyan feladat, amelyre már egy hónapja is azt mondták, hogy napokon belül elkészül, de azóta se fejeződött be.

Lyukas Gyurcsány munkaterve
2007. június 1.

Cammogásról döcögésre váltott a miniszterelnök reformszekere. Több apróbb lépést ugyan megtettek a minisztériumok, de néhány nagyobb ügyben már rég kifutottak a határidőből. Még most is agyalnak az egészségbiztosítási reformon, és nem kapkodnak az energiakoncepcióval sem. Sőt, akadt olyan feladat, aminek neki sem álltak, mert eleve nem volt rá pénz. Az [origo] számonkérte a februárban lobogtatott munkaterv legutóbbi feladatait is.

Kettesre vizsgázott a Gyurcsány-kormány
2007. július 2.

Ismét csúszásokat, ígéreteket, "utolsó simításokat" találtunk, amikor egy újabb hónap elteltével megint számonkértük a minisztériumokon a 2007-es kormányzati munkatervben szereplő teendőiket. Kiderült, hogy a tárcák más határidőkkel számolnak, mint Gyurcsány Ferenc, de előfordul, hogy ugyanannak a feladatnak két határideje is van, miközben a minisztériumi tisztviselők szerint a munkatervnek ilyen formában kevés értelme van. Igaz, ők is valóságos fantomok. Bár nyárra nem ütemezett be feladatokat a kormány, a szakmai munka állítólag nem áll meg. Bizonyára a pótvizsgákra készülnek, az [origo] értékelése ugyanis: elégséges.

Egy feladat is sok volt a kormánynak júliusban
2007. augusztus 1.

Júliusra egyetlen feladat szerepelt a kormány munkatervében, de úgy tűnik, ezt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni. Egy minőségbiztosítási rendszert kellett volna bevezetni, de közben rájöttek, hogy a minisztériumoknak talán mégsincs rá szükségük. A korábbi elmaradásokkal sem siet a kormány, kiderült például, hogy a márciusi határidőből is könnyen lehet december. Az [origo] július végén is tesztelte, hogyan áll az év elején meghirdetett munkaterv megvalósítása.

Gázt adott Gyurcsány, magát üldözi
2007. szeptember 4.

A határidők öncélú, erőltetett betartásánál vannak fontosabb szempontok - közölte szóvivője útján Gyurcsány Ferenc, amikor az [origo] emlékeztette arra, hogy 2007-es munkatervében szereplő feladatok nagy része nem készül el időre vagy egyáltalán. A késést a kabinet átütemezésnek nevezi, felelőst továbbra sem keresnek. Augusztus végi számonkérésünk során azt is megtudtuk, hogy nyáron a kormány rálépett a gázpedálra, és elégedett intenzív munkájával.

A fej lehet Gyurcsány munkatervének gyengéje
2007. október 2.

Folyamatosan késik a februári munkatervében megjelölt feladatokkal a kormány, a felelősök sokszor köddé válnak, a számonkérés lepereg a minisztérumokról. Ezért az [origo] menedzsment-tanácsadókat kérdezett arról, hogy mi lehet a baj a forradalminak szánt tervvel. Szerintük a legnagyobb probléma a csapatmunka és a fej hiánya, a felelősségi körök elmosása. Szeptemberben az önkormányzati tárca bezsebelhet egy jó pontot, az ősz elejére tervezett önkormányzati reformmal, az utazási kedvezmények kidolgozásával viszont nem áll jól a kormány. A Pénzügyminisztériumnak pedig már válaszolni sincs kedve az újabb számonkérésre.