Vágólapra másolva!
Parkolási büntetést tartalmazó mikuláscsomagokat helyeztek ki az Egészségügyi Minisztérium parkolójában álló autókra Rogán Antal belvárosi polgármester sajtótájékoztatója előtt. Rogán korábban azzal fenyegetőzött, hogy hétfőn elbontja a parkolót elzáró akadályt, mert úgy véli, a terület az V. kerületé, és az ott parkolók jogtalanul használják ingyen. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a helyszínen azt mondta, megvédik igazukat.
Vágólapra másolva!

Parkolóellenőrökkel, mikuláscsomag-osztással lépett új szakaszba az a vita, amely az Egészségügyi Minisztérium V. kerületi épülete körüli parkolóhelyek tulajdonjogáról szól. Rogán Antal kerületi fideszes polgármester hétfőn, 14 órára hirdetett sajtótájékoztatót a helyszínen, de mielőtt megérkezett volna, zöld mellényes parkolóellenőrök szállták meg a minisztérium parkolóját, és büntetőcédulákat helyeztek ki az ott várakozó 20-30 autóra.

Rogán szerint ők már tavaly ősszel utasították a Fővárosi Közterületi Parkolási Társaságot, hogy rendezze a minisztérium parkolójának helyzetét, de nem jártak sikerrel. A polgármester egy ügyészségi végzésre hivatkozva megismételte, hogy a minisztérium parkolója közterület, tehát annak használatért fizetni kell. Bár az ügyészség kimondta azt is, hogy nem követelhetnek öt évre visszamenőleg közterület-használati díjat, azt megtehetik, hogy mostantól parkolási díjat követelnek az ott várakozóktól.

"Ezt meg is fogjuk tenni, a mai naptól minden nap" - mondta Rogán, aki hamarosan azt kezdeményezi a belvárosi képviselő-testületnél, hogy forduljanak bírósághoz az elmúlt öt évben elmaradt parkolási díj beszedése ügyében. A polgármester azt is szeretné elérni, hogy az Arany János utcai parkolóhoz új bejáratot nyissanak, hogy azt bárki használhassa. (Az ügyészség szerint nem bonthatják el a parkolót lezáró sorompót, mivel akkor kellett volna kezdeményezni, amikor azt felállították.)

A polgármester sajtótájékoztatóján megjelent Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is, aki megismételte, hogy szerintük a parkoló a magyar állam tulajdonában van, és a minisztérium kezelésében áll. Érvelését azzal támasztotta alá, hogy a parkoló alatt a tárca épületének pincéje van, ezért jogszerűen használják azt. A miniszter "meglehetősen barátságtalan, ha nem jogszerűtlen" lépésnek nevezte a parkolóőrök megjelenését, és azt mondta, minden lehetséges jogi eszközzel fel fognak lépni. Nem sokkal később az Egészségügyi Minisztérium közleményt adott ki, eszerint a polgármester eljárása miatt birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek.


A sajtótájékoztató alatt és a mikuláscsomag-osztás során incidens nem történt, három rendőr az utca túloldaláról szemlélte az eseményeket - jelentette tudósítónk. A minisztériumi alkalmazottak közül többen dühösen jöttek ki az épületből és hajtottak el, vagy levették a büntetőcédulát. Az [origo] kérdésére, hogy bárkit beenged-e a parkolóba, a biztonsági őr azt felelte: "hát jöjjön, uram, majd magát is megbüntetik".