Bajnai pereli Orbánt a korrupciós vád miatt

Vágólapra másolva!
Pert indított Bajnai Gordon önkormányzati miniszter Orbán Viktor Fidesz-elnök ellen. A miniszter azt kifogásolja, hogy az ellenzéki vezető sorozatosan azt állította, Magyarországon ellopják az uniós pénzeket.
Vágólapra másolva!

Jó hírnév megsértése miatt indított pert Bajnai Gordon önkormányzati miniszter Orbán Viktor Fidesz-elnök ellen. Bajnai szeriint az ellenzéki vezető "az elmúlt hetekben az uniós források felhasználása kapcsán több esetben alaptalanul vádaskodott és félrevezette a magyar közvéleményt. Ezzel egyúttal rossz színben tüntette fel hazánkat az Európai Unió közvéleménye és intézményrendszere előtt is".

Orbán Viktor először szeptember közepén nyilatkozta azt az Inforádiónak, hogy szerinte Magyarországon ellopják az uniós támogatási pénzeket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök erre reagálva hazugsággal vádolta meg a Fidesz-elnököt.

Közben azonban előkerültek videófelvételek, amelyek pályázati pénzekkel való visszaélésekre utaltak. Előbb egy kiskunhalasi szocialista önkormányzati képviselőről jelent meg egy felvétel, amelyen pályázati források lefölözéséről beszélt. Bajnai azt állítja, hogy itt nem uniós forrásokról van szó. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is vizsgálja azonban - a Népszabadság szerint - a dögei iskolafelújítás esetét, ahol EU-s pénzek állítólag szabálytalan felhasználása merült fel.

Orbán Viktor ezeknek az ügyeknek a nyilvánosságra kerülése után megerősítette állítását, hogy a kormányzati korrupció jelen van a pályázati pénzeknél. A kormányoldal ezt határozottan tagadja. Az önkormányzati minisztérium közölte, ha a bíróság megalapozottnak tartja Bajnai keresetét, akkor a megítélt kártérítés összegét a miniszter közérdeket szolgáló alapítványok javára ajánlja fel.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az önkormányzati minisztérium közleményére reagálva közölte a Magyarországra érkező EU-források nem a kormányt, hanem a magyar embereket illetik meg, azonban az országon és a gazdaság eredményein egyáltalán nem látszik a beérkező pénzek hatása. A pénznek azonban valahol lennie kell. Arra a kérdésre pedig, hogy hol, választ adhatnak a közelmúlt sorozatos botrányai, lelepleződései - tette hozzá a szóvivő.