Vágólapra másolva!
Nagyított íveken is lehet aláírásokat gyűjteni a népszavazási kezdeményezésekhez. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén döntött a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén vizsgálta, hogy lehet-e nagyított íveken aláírást gyűjteni a népszavazási kezdeményezésekhez. A testület azt követően vette napirendre az ügyet, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azzal a kérdéssel fordult hozzájuk: milyen technikákkal sokszorosítható a hitelesített aláírásgyűjtő ív?

A választási eljárásról szóló törvény egyetlen kikötést tartalmaz; eszerint csak a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolata használható erre a célra. A bizottság technikai jellegű problémaként kezelte a kérdést. Az OVB szerint nincs akadálya annak, hogy a korábban hitelesített A/4-es méretű eredeti ívet akár A/3-as méretűre nagyítsák, ám célszerű lenne, ha az ívek egyforma méretűek lennének.

Az eredeti, hitelesített ív akár fénymásolással, akár szkenneléssel, majd nyomtatással is sokszorosítható, ám az elektronikus aláírás továbbra sem érvényes. A méretarányos nagyításra azért lehet szükség, mert a személyes adatok sok esetben alig férnek el az ívek keskeny sorain.

Szerető Szabolcs rákérdez Gyurcsány kérdéseire

Az OVB napirendjén népszavazási kezdeményezések is szerepeltek, jórészt magánszemélyek beadványai, amelyeket a testület többnyire azért nem hitelesített, mert a kérdéseket nem találta egyértelműnek.

Az ülést követően Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője a Hír Televíziónak megerősítette, hogy Szerető Szabolcstól (a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesétől) öt népszavazási kezdeményezés érkezett még kedden, ám azok tartalmáról nem tudott tájékoztatást adni.

A főszerkesztő-helyettes állítólag hasonló kérdésekben kezdeményezett aláírásgyűjtést, mint amelyekben a kormányfő jelezte esetleges szándékát. Ennek azért lehet jelentősége, mert az OVB általános gyakorlata szerint a korábban beérkező beadványokat előbb tárgyalja a testület.

A Magyar Nemzet szerdán azt közölte a távirati irodával, hogy Szerető Szabolcs nem a lap képviseletében, hanem magánszemélyként nyújtott be népszavazási kezdeményezést.