Utolsó simítások a schengeni csatlakozás előtt

Vágólapra másolva!
A legutolsó fázisába lépett Magyarország schengeni felkészülése, a külügyminisztérium az utolsó simításokat végzi a csatlakozás előtt - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának vezetője az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A külképviseleteken már telepítették az új gépeket, módosították a konzuli informatikai rendszert, és folyik a konzulok felkészítése. A főosztályvezető hangsúlyozta: számos kérdésben szemléletváltásra van szükség a schengeni csatlakozás miatt. Például a konzuloknak ezután bonyolultabb lesz elemezni, hogy egy vízumigénylő célállomása valóban Magyarország lesz-e, vagy esetleg továbbutazik majd, és a tranzit fogalma is megváltozik.

A bonyolultabb rendszer miatt hosszabb lesz a vízumügyintézés is. A nagyobb rizikót jelentő országok állampolgárainak akár két hetet is kell majd várniuk az engedélyre, míg a környező államok esetében két-három nap alatt megkaphatják a schengeni vízumot az igénylők.

A magyarok a legnagyobb változást a szlovén, az osztrák és a szlovák határokon érezhetik, mivel a schengeni csatlakozás után megszűnik a személyforgalom ellenőrzése. Az első időszakban azonban Ausztriában várhatóan fokozott közúti ellenőrzések lesznek a határ menti térségben. Ezeknél az úgynevezett mélységi ellenőrzéseknél azonban nem kell majd az útlevelet felmutatni, elég lesz a személyi igazolvány - mondta a főosztályvezető.

Horvátország esetében továbbra is utazhatnak a horvátok és a magyarok is egymás országába személyi igazolvánnyal.
A román-magyar szakaszon nem történik az eddigiekhez képest változás, olyan lesz a helyzet, mint jelenleg a magyar-osztrák határon.

Az ukrán-magyar viszonyt a schengeni csatlakozás után a magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás és az EU-ukrán vízumkönnyítési szerződés szabályozza majd.

A kishatárforgalmi megállapodás értelmében Kárpátaljáról könnyített feltételekkel utazhatnak Magyarországra a határtól legfeljebb 50 kilométerre élők. A kishatárforgalmi engedély 20 euróba kerül majd, és több évre is lehet igényelni az okmányt.

Ukrajna többi részéről is 35 eurós vízummal lehet majd Magyarországra utazni, és e díjfizetés alól is mentesül számos kategória, pl. nyugdíjasok, diákok, újságírók - mondta a főosztályvezető. Ha életbe lép az Európai Unió és Szerbia közötti vízumkönnyítési megállapodás, akkor a szerb állampolgároknak is 35 eurót kell majd fizetniük az engedélyért.
A nemzeti vízum továbbra is megmarad a határon túli magyaroknak. Ezzel az okmánnyal, fél éven belül, három hónapig szabadon lehet utazni a schengeni térségben.

A portugál EU-elnökség október elején jelentette be, hogy december 21-én, az eredetileg tervezettnél tíz nappal korábban csatlakozik kilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország, a határellenőrzés nélküli utazást biztosító schengeni övezethez.