Nem védi magát a temetés megtagadásával vádolt pap

Vágólapra másolva!
Temessenek akkor, amikor ráérek - állítólag ezzel utasította vissza egy búcsúztató szertartás megtartását a zselickislaki plébános. A család keresett volna más papot, csakhogy a plébános - írja a helyi lap - nem volt hajlandó kiadni az egyházkerületébe tartozó elhunyt elbocsátó levelét, és ezzel megakadályozta, hogy más tartsa meg a temetést. A család fel van háborodva, mert az egyházi temetés így végül elmaradt. Az [origo]-nak a plébános kijelentette, semmit nem hajlandó mondani a történtekről. 
Vágólapra másolva!

Nem vállalta el egy temetés megtartását a zselickislaki plébános, Páhi János az elhunyt férfi családja által kért időpontban - állítja a Somogyi Hírlap. Más elfoglaltsága miatt ez érthető lett volna, csakhogy a pap azt az elbocsátó levelet sem adta ki, amely nélkül más plébános sem tudta lebonyolítani a szertartást - írja az újság. A lapnak a zselickislaki plébános azt mondta, valóban nem adott elbocsátást, de ehhez semmi közük, majd lecsapta a telefont.

Az [origo] is meg szerette volna kérdezni Páhi János plébánost a történtekről, mikor szombaton elértük, annyit mondott: "Erről az ügyről semmit nem vagyok hajlandó mondani. Isten áldja", majd letette a telefont.

Puskás Béla, a Somogy megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy nem egyedi esetről van szó, sorozatosan vannak hasonló problémák. Az ellentét ugyanis szerinte itt sem az időpont miatt keletkezett, hanem mert a család szerette volna, ha a papon kívül még valaki megszólal a szertartáson, megemlékezve az elhunytról, felidézve az életét, érdemeit.

Puskás Béla a családtól úgy tudja, Páhi János plébános szó szerint azt mondta nekik: "temessenek akkor, amikor ráérek". Az igazgató felhívta arra is a figyelmet, hogy egy halálesetnél a családok eleve érzékenyek, itt viszont egy roma elhunytról volt szó, hitük szerint pedig a temetés elképzelhetetlen pap nélkül. Hagyományaik alapján a temetésig virrasztanak a hozzátartozók, amelynek számukra így külön jelentősége is van, így most nagyon felindultak, kegyeletsértésről beszélnek - tette hozzá.

A napilapnak Balás Béla megyéspüspök azt nyilatkozta, ezer oka lehet annak, hogy a pap nem vállalja a temetést. A cikk szerint példának említette a pimasz viselkedést vagy, hogy az elhunyt betegsége alatt nem kérte a lelki vigaszt, esetleg nem az adott egyházkerülethez tartozik (az elhunyt férfi a zselickislaki egyházkerülethez tartozott). Egy püspöknek egyébként nem az a dolga, hogy ilyen, csip-csup ügyekben igazságot tegyen - mondta az egyházi vezető az újságnak.

Az [origo] megkérdezett a történtekről egy másik egyházmegyébe tartozó plébánost is, a csákánydoroszlói Nepomuki Szent János Plébániát vezető Fekete Szabolcs Benedek atya kérésünkre beszélt a katolikus temetési szokásokról. "Ezt a konkrét esetet, a felek véleményét nem ismerhetem, de nagyon furcsának tartom, mert szertartáskönyvünk szerint adott a lehetőség, hogy világi hívő is szóljon az elhunytról" - jelentette ki. Mint mondta, minden egyházmegyének lehetnek saját szabályai, de szerinte teljesen természetes kérés, hogy személyes hangvételűbb legyen a temetés azáltal, hogy a halottat jól ismerő személy is beszél róla. Szabolcs atya teljesen meghökkent azon, hogy a megyéspüspök csip-csup ügynek titulálta egy ember elbúcsúztatását, mint mondta, sajnálatos tartja, hogy ilyen szerencsétlen nyilatkozatokkal felkavarják az emberek érzéseit.