Vágólapra másolva!
Végülis bevált a zsarolás taktikája Gyurcsány Ferenc kormányfőnek - jelentette ki egy interjúban Medgyessy Péter volt miniszterelnök. Szerinte ugyanis a népszavazásról szóló bejelentésével sikerült a kormányfőnek tárgyalóasztalhoz ültetnie az öt pártot, azzal viszont nem ért egyet, hogy a népszavazás intézményéből karikatúrát csináljanak. A volt kormányfő nem ilyen országot képzelt el, de örül, hogy Gyurcsány új színt és erőt hozott a politikába.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter volt miniszterelnök a távirati irodának adott interjújában beszélt a kormányfő közélet megtisztítását célzó hét pontjáról és népszavazási bejelentéséről. Szerinte a történteket úgy is fel lehet fogni, hogy bevált Gyurcsány Ferenc taktikája, a zsarolás, hiszen az öt párt leült tárgyalni. Ilyen esetben akár nem is szégyen a zsarolás - jegyezte meg.

Medgyessy ugyanakkor szégyennek tartja, ha a népszavazás intézményéből karikatúrát csinálnak, akár az ellenzék, akár a kormányzat, akár magánemberek teszik ezt. "A pártfinanszírozás nagyon régóta nyomasztja a magyar társadalmat, melegágya mindenfajta politikai manipulációnak és a korrupció esélyének. Az viszont butaság, hogy összeférhetetlen lenne a polgármesterség és országgyűlési képviselői munka" - jelentette ki.

Medgyessy miniszterelnöksége idején hasonló jellegű közjogi javaslatokkal állt elő: ezek kisebb parlamentről, közös európai parlamenti listáról, közvetlen államfőválasztásról, kétkamarás parlamentről szóltak. Saját egykori javaslatai és Gyurcsány Ferenc hét pontjának hasonlóságáról azt mondta: nem lehet tudni, egy kormányfő akkor tesz ilyen javaslatokat, ha érzi, hogy valami nem megy jól, vagy éppen túlzottan magabiztos.

"Gyurcsány javaslataival és az enyémekkel is alapvetően az a baj, hogy kapkodva születettek, nem tárgyalták ki, nem érlelték ki és nem egyeztették őket, ezért okoztak megrökönyödést" - vélte. "Tudom, hogy kívülről könnyebb bölcsnek lenni, hiszen én sem ezt csináltam annak idején, de miért nem tanul a következő politikai generáció az előző hibájából?" - kérdezte a volt miniszterelnök. Medgyessy szerint egykori felvetései közül a kisebb parlament, az államfő közvetlen választása, valamint a második, civil kamara létrehozása ma is helytálló gondolat.

"Nem ilyen országot képzeltem el"

A volt szocialista miniszterelnök szerint a jelenlegi magyarországi politika tartósan feszült viszonyokat teremt és a politikusok nem az emberekkel, hanem egymással vannak elfoglalva. "Arról, ami a politika legnagyobb kihívása és lehetősége - hogy az ország miként tud élni az uniós csatlakozásból fakadó előnyökkel - szó sem esik" - hangsúlyozta.

"Nem ilyen országot képzeltem el, amikor elvállaltam a miniszterelnök-jelöltséget, vagy amikor beléptünk az Európai Unióba. Ilyen értelemben ez nekem csalódás" - fogalmazott a volt kormányfő. Medgyessy szerint "arra a vádra, hogy a tieid lopnak, nem az a válasz, hogy de a tieid még többet loptak". Ez szerinte oda vezethet, hogy az emberek előbb-utóbb minden politikust gazembernek tartanak, és a szélsőségek felé fordulhatnak.

A volt miniszterelnök utódja, Gyurcsány Ferenc vitathatatlan érdemének nevezte, hogy "új színt, bátorságot, kezdeményező készséget, újító szándékot, harckészséget, erőt és keménységet" hozott a politikába, de "észre kellene vennie, hogy a politika társas műfaj, ahol muszáj barátokat is gyűjteni, nemcsak ellenségeket".

Medgyessy szerint ahhoz, hogy valaki barátokat gyűjtsön, nem kell mindig jót tenni, adni valamit, csak meg kell hallgatni a másikat. "El kell fogadni, hogy van másik lehetőség vagy megközelítés is. Nem szabad elhinni, hogy csak én tudom az igazat" - szögezte le. Gyurcsány Ferencnek "jók az antennái", mert érzi, hogy az embereknek rendre van szükségük, ugyanakkor a rend nemcsak "odacsapásról" szól - vélte.

Három elvesztegetett év

A szocialista politikus az elmúlt három évet elvesztegetett időnek tartja, mert szerinte 2006 őszéig leállt a 2003-ban elkezdett gazdasági egyensúly helyreállítási folyamat, és 2004-ben nem kezdték el a már akkor előkészített egészségügyi reformot. Akkor választásokra készültek a pártok, így ezeket mindenki szívesen sutba vágta - fogalmazott.

Talán abban hibázott a miniszterelnök, hogy nem tette egyértelművé: nemcsak magyarországi, hanem európai méretű illúzió volt, hogy az állam mindent megold helyettünk és a hazugságok nem a 90-es években kezdődtek, hanem évtizedekkel korábban - jelentette ki az exkormányfő. Szerinte ha ezt a társadalom megértette volna, akkor sok "sanda szándékú" ember nem kérdőjelezné meg a rendszerváltást és nem mondaná, hogy ezt most, a Magyar Gárdával vagy tüntetésekkel kell befejezni.