Újabb sugárgyanús vonat akadt el a határon

Vágólapra másolva!
Az ukrán hatóságok pár hónapon belül már a második vonatot tartóztatták fel Záhonynál radioaktív sugárzás gyanúja miatt. A magyar katasztrófavédelem szerint a sugárzás szintje jóval a határérték alatt van.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok radioaktív sugárzás miatt megtagadták két tehervonat beléptetését Ukrajnába hétfőn a záhonyi határállomásnál - tájékoztatta Dobson Tibor országos katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-t. A tehervonat Ausztriából érkezett a záhonyi határállomásra, amikor az ukrán hatóságok két cirkónium ércet szállító vagonnál sugárzást mértek, ezért megtagadták a szerelvények beléptetését - mondta Dobson Tibor.

A katasztrófavédelmi igazgatóság illetékes szakemberei szerint a sugárzás mértéke jóval a veszélyes mérték alatt van - hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint a mért sugárzás semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre. Dobson hozzátette, a cirkónium érc legális bányászati termék, az enyhén sugárzó, de nem veszélyes anyagot egyebek mellett csempe és ékszer gyártásra használják. A szóvivő szerint vélhetően a szállító cég és az ukrán hatóság közötti tájékoztatási probléma állhat az ügy hátterében, és egyeztetés kezdődött a vagonok sorsáról.

Alig pár hónappal ezelőtt történt hasonló eset. Július végén egy ugyancsak cirkónium ércet szállító tehervonatot tartóztattak fel az ukrán hatóságok. A szállítmány akkor Szlovéniából, Magyarországon és Ukrajnán át tartott Fehéroroszországba. A szerelvényt végül visszaküldték Szlovéniába az ukrán hatóságok.