Megbüntetik a várólistát titkoló kórházakat

Vágólapra másolva!
Kedden járt le a kórházaknak adott határidő: eddig kellett megküldeniük az Egészségbiztosítási Felügyeletnek azt, hogy a különböző beavatkozásokra mennyit kell várniuk a betegeknek. Erre azért volt szükség, mert a kórházak többsége annak ellenére nem vezetett várólistát, hogy azt törvény írja elő. Az a kórház, amelyik nem hozza nyilvánosságra a várólistáját a következő hónaptól már büntetésre számíthat.
Vágólapra másolva!

Hétfő éjfélig kellett a kórházaknak megküldeniük várólistáikat a betegjogok betartását ellenőrző Egészségbiztosítási Felügyeletnek. Azok a kórházak amelyek ezt nem teszik meg, a jövő hónapban kevesebb pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). A felügyeletnél kedd reggel az [origo]-nak azt mondták: jelenleg összesítik az adatokat, így nem tudják megmondani, hogy hány kórház mulasztott.

A halasztható műtétekről (például csípőprotézis, szürkehályog, visszér műtét) a kórházaknak január óta kell várólistát vezetniük. A hivatalos várólisták létrehozását a minisztérium azzal indokolta, hogy a betegek ne hálapénz ellenében kerüljenek előrébb az orvosok noteszeiben, a változás pedig követhető legyen az érintettek számára is.

Ráadásul tavaly júliusban az OEP meghatározta, hogy havonta hány műtétet finanszíroz. A kórházak így jóval kevesebb műtétet tudnak elvégezni, mint korábban. Ez pedig szintén várólisták összeállítására ösztönözte a kórházakat.

Ennek ellenére, nyár elején - a tárca adatai szerint - a kórházaknak mindössze 24 százaléka vezetett várólistát. Többségük az előjegyzési lista és a várólista összemosásával bújt ki a kötelezettség alól. A két lista között ugyanis a gyakorlatban nincs éles határ: amíg az előbbi a beteggel egyezetett pár napos vagy akár pár hetes késedelmet jelent, az utóbbi több hetes vagy akár hónapos várakozással is járhat. Különbség az is, hogy az előjegyzési listát nem kell nyilvánosságra hozni, így arra nem vonatkoznak a várólistákra érvényes szabályok, kötelezettségek.