Meghosszabbították Zuschlag előzetes letartóztatását

Vágólapra másolva!
Újabb három hónapra rács mögött maradhat Zuschlag János, a Szegedi Városi Bíróság ugyanis pénteken döntött előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról. Közben felvetődött a gyanú, hogy nem csak állami, de uniós pénzekhez is hozzájuthattak a Zuschlag-ügyben érintett szervezetek. A külföldi ifjúsági programokat támogató EU-pályázatokon, a Népszabadság szerint legalább hat olyan szervezet nyert összesen mintegy 20 millió forintot, amelynek a vezetője gyanúsított a pályázati pénzek szabálytalan felhasználásáról szóló ügyben.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Városi Bíróság meghosszabbította Zuschlag János egykori MSZP-s parlamenti képviselő előzetes letartóztatását - jelentette be Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság szóvivője pénteken. Így az állami pénzek szabálytalan felhasználásával gyanúsított politikus akár tovább három hónapon át, 2008. január 21-ig is előzetesben maradhat.

A bíróság a meghosszabbítást egyrészt változatlanul a szökés, elrejtőzés veszélyével, másrészt a tanúk esetleges befolyásolásával, bizonyítékok megsemmisítésének veszélyével indokolta.

A Szegedi Városi Bíróság szeptember 21-én helyezte előzetes letartóztatásba Zuschlag Jánost, ezt követően pedig az ügy két további gyanúsítottja, Lados István - Zuschlag János személyi titkára - és Katus Ferenc előzetes letartoztatásáról is döntött. Zuschlagot a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja. A gyanú szerint a politikus nevéhez köthető társadalmi szervezetek szabálytalanul használták fel a költségvetési támogatásokkal.

Uniós pénzeket is kaphattak

A Népszabadság pénteki számában közben arról számolt be, hogy nem csak állami, de uniós pénzek is juthattak a Zuschlaghoz köthető szervezetekhez. A napilap saját információkra hivatkozva azt írja, hogy az Európai Unió "Ifjúság 2000-2006" nevű programjának magyarországi keretéből, összesen több mint húszmillió forintot kaptak ezek a szervezetek: közülük legalább hat nyert a program pályázatain miniszteri döntés alapján. Az ügyészség a pályázati akták egy részét a nyomozás során lefoglalta.

A lap információi szerint az uniós pénzekből részesült, többek között az előzetes letartóztatásban lévő Katus Ferenc által vezetett Hoppá Egyesület, amely 1 millió forintot kapott. A szervezet ennél többet is nyert volna, de csak a pénzek első részét kapta meg, mivel a nagyobbik részletet a pénzügyi elszámolás után utalták volna. Egy másik gyanúsított, a Kullai Tamás által vezetett Y-Generáció Egyesület 7 milliót kapott az uniós program pénzeiből, míg a Biztos Pont Egyesület 6 millió forinttal részesült a támogatásból. Ez utóbbi vezetője Marosovszky Balázs szintén gyanúsított a Zuschlag ügyben.

Az Ifjúság 2000-2006 programot az EU tagállamai a 15-25 év közötti korosztály számára hozták létre azért, hogy a fiatalokat egymás jobb megismerésére és kölcsönös elfogadására neveljék. A programon belül pályázni lehetett csoportos cserékre, külföldi önkéntes szolgálatokra, tanulmányutakra és továbbképzésekre is. A pályázatokat az ifjúsági tárca háttérintézményénél, a Mobilitásnál értékelték, a döntéshozásba a 2002-es kormányváltást követően egy civil delegáltakból álló, kilencfős tanácsot is bevontak - írja a lap.

A végső döntést az ifjúsági ügyekért felelős miniszter hozta. A program 2000-es indulásától 2002-ig, tehát a fideszes Deutsch Tamás, a szocialista kormány megalakulását követően Jánosi György (2002-2003), Gyurcsány Ferenc (2003-2004), majd Göncz Kinga (2004-2006) mondta ki az utolsó szót a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteknek odaítélt pénzekről. Ennek kapcsán Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteken közölte, hogy Göncz Kinga jelenlegi külügyminiszter, az ifjúsági, családi, szociális és esélyegyenlőségi tárca volt vezetője is tanúvallomást tett néhány hete a Zuschlag-ügyben Kecskeméten.

Az ügyben érintett szervezetek az ügyészség gyanúja szerint csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tízmillió forintnyi állami támogatást. Szalay Ferenc fideszes országgyűlési képviselő a Népszabadságnak azt mondta, hogy ő már másfél éve feltételezte, hogy a hálózat ifjúsági célú uniós pénzekhez is hozzájuthatott. Akkor nyolc egyesület támogatásairól kért tájékoztatást, de végül bizonyítékokkal nem tudta megerősíteni előzetes információit.