Elindította a Fidesz az aláírásgyűjtést

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP elindította a népszavazási aláírásgyűjtést - jelentette be Tarlós István, a párt népszavazási kampányának vezetője. A népszavazáshoz elegendő aláírásokat két nap alatt szeretnék összegyűjtani, és várhatóan a Fidesz október 23-ai ünnepségén jelentik be a gyűjtés eredményét. Az MSZP szerint népszavazással nem lehet kormányt buktatni.
Vágólapra másolva!

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója pénteken két órakor elindította a Fidesz és a KDNP aláírásgyűjtését. Tarlós szimbolikusan, egy gombnyomással indította el a 48 órás számítógépes visszaszámlálást. Korábban Orbán Viktor pártelnök bejelentette: 48 óra alatt képesek lesznek összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

A Fidesz-frakció pénteki ülésén jelen lévő képviselők már aláírták a népszavazási kezdeményezést. Vasárnap délután - magyarázta Tarlós -, a 48 óra leteltével megmondják, hogy addig mennyi aláírást gyűjtöttek, de ezután tovább folytatják az aláírásgyűjtést, mert minden korábbinál több aláírást szeretnének összegyűjteni.

A felvetésre, hogy több helyen, például a budapesti Olasz Intézetben és a VII. kerületben már délelőtt 10 óra óta gyűjtik az aláírásokat, Tarlós István azt mondta: "Lehetnek ütődöttek, akik túlbuzgóságból korábban kezdtek gyűjteni egyen-ketten, lehetnek provokátorok, hiszen bármelyik Fidesz-irodán hozzá lehet jutni ilyen aláíró ívekhez".

"Szeretném elkerülni, hogy napokon keresztül azt magyarázzam a sajtónak, miért volt egy hely, ahol két órával előbb kezdett valaki gyűjteni" - fogalmazott a politikus.

A lehető legelső alkalommal, várhatóan jövő héten szerdán már benyújtják az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának - mondta Tarlós. Az aláírásgyűjtést helyben a fideszes választókerületi elnökök szervezik.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az aláírásgyűjtés hírére reagálva azt mondta: népszavazással ugyanúgy nem lehet kormányt buktatni, mint ahogy az önkormányzati választásokkal sem lehetett. Szerinte a kormány a helyén marad, a reformok pedig folytatódnak, mert "ez szolgálja az ország jelenét és jövőjét". Nyakó megjegyezte: a Fidesznek hat év alatt ez a hatodik aláírásgyűjtése és a kormány még mindig a helyén van.