Bekiabálásokkal zavarták a keddi rendezvényeket

Vágólapra másolva!
Bekiabálásokkal, füttyszóval zavarta meg 150-200 ember az állami ünnepségeket a Kossuth téren és a Vértanúk terén. A Kossuth tér könyékét a rendőrség kedd reggelre kordonnal vette körbe, a megemlékezés után a kordont elbontották. Bencze József országos rendőrfőkapitány kedden azt mondta, hogy számítani kell rá, hogy a keddi állami ünnepségeket is megzavarják. A rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét is, ahonnan az [origo] folyamatosan tudósít majd.
Vágólapra másolva!

Nem egészen kétszáz ember tüntetett kedden délelőtt Budapesten, az 1956-os forradalom évfordulóján rendezett állami ünnepségek helyszínei közelében. A megemlékezés kezdete előtt a rendőrök a belvárosi helyszíneket kordonnal zárták körül, az Országházhoz közeli utcákban több embert igazoltattak.

A demonstrálók előbb a zászlófelvonást igyekeztek füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni, majd a Vértanúk tere közelében gyülekeztek. A kordonok mögött 100-150 tüntető füttyszóval, a miniszterelnököt gyalázó bekiabálásokkal zavarták a zuhogó esőben zajló állami rendezvényt. A tüntetők többek között azt skandálták, hogy "diktátor" - jelentette a Hír Tv helyszíni tudósítója.

A Vértanúk terén felállított kordonhoz többen a Szabadság téri református templomtól érkeztek, ahol az állami ünnepségekkel egy időben rendeztek szoboravatást. A Hazatérés temploma előtt a Magyar Gárda tagjai álltak sorfalat árpádsávos zászlókkal.

Az Ötvenhatosok terén hatvan-nyolcvan fős csoport próbálta megzavarni a koszorúzást. Akadtak viszont, akik azt tették szóvá, hogy miért látható árpádsávos zászló is a történelmi lobogók között. Az ünnepség befejeződése után, kevéssel fél tizenkettőt követően oszlani kezdett a csoport. A rendőrség ezzel egy időben a Kossuth Lajos tér és környékén felállított kordont is elbontotta.

A Hír tv információi szerint a tüntetők egy része a Hold utcán át feltehetőleg a Corvin közbe indul, ahol 14 órától a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja tart megemlékezést, beszédet mond Bayer Zsolt újságíró, Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke és Wittner Mária országgyűlési képviselő.

Bencze József országos rendőrfőkapitány keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy számítani kell arra, hogy a keddi állami ünnepségeket is megzavarják. A rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét, mert várható, hogy a rendbontók közül sokan próbálnak majd a párt rendezvényén résztvevők közé vegyülni.

A Fidesz - a tavalyihoz hasonlóan - az Astorián tartja 15 órakor kezdődő megemlékezését, ahonnan az [origo] folyamatosan tudósít majd.

Sok rendőr sérült meg hétfő este

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedden Bencze József országos rendőrfőkapitány. Elmondta, hogy tizennégy rendőr sérült meg könnyebben, egy rosszul lett. Öt civil is megsérült. Azzal a férfival kapcsolatban, akiről az a hír terjedt el, hogy meglőtték, azt közölte: az eddigi vizsgálat nem állapította meg, hogy lőtt sebről lenne szó.