Megmérgezhették a tizenegy borsodi lovat

Vágólapra másolva!
Valószínűleg mérgezéstől halt meg tizenegy ló egy Miskolc melletti tanyán. A megyei főállatorvos még nem biztos a mérgezésben, de annyi biztos: fertőzés miatt nem pusztulhattak el a lovak.
Vágólapra másolva!

Bár írásban még nem érkezett hivatalos információ, valószínű, hogy méreg okozta annak a tizenegy lónak a pusztulását, amelyekre tíz napja talált a gazdájuk egy Miskolc melletti tanyán. A tünetek és a kórboncolás kizárták a fertőzés lehetőségét - közölte Gönczi Károly Borsod megyei főállatorvos.

A vizsgálat mintáit Budapestre szállították a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalba. A főállatorvost telefonon értesítették arról, hogy mérgezés okozhatta a tömeges lópusztulást. Többféle szer lehetséges - magyarázta a főállatorvos -, így még nem tudni, pontosan milyen méregről lehet szó. A vizsgálat hosszadalmas és költséges eljárás.

A borsodi megyeszékhely melletti tanyán összesen 23 lovat tartottak, s a tulajdonos még október 14-én találta meg az elpusztult 11 állatot. A rendőrség értesítése után kihívott állatorvos mérgezésre gyanakodott, ezért több mintát is vett az állatok környezetéből. A többi ló jól van. A rendőrség rongálás miatt indított nyomozást az ügyben.