Felturbóznák a balatoni biztonságot

Vágólapra másolva!
Európa legbiztonságosabb tavává tennék a Balatont - egy szakmai javaslatcsomag értelmében - írja a Népszabadság. Többek között új mentőhajókat, strandi vizimentőket, pontosabb időjárásjelentést álmodtak a készítők. Az intézkedések évi 1-1,5 milliárd forintba kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Nagyobb viharjelző rendszer, több modern mentőhajó, jól képzett strandi vizimentők, pontosabb meteorológiai előrejelzés, hatékonyabb megelőzés és összahangoltabb mentésirányítás megteremtését tűzte ki célul az a javaslatcsomag, amelyet a Balaton Régió Közbiztonsági Tanácsadó testülete dolgozott ki.

A csomag hamarosan a kormány elé kerülhet - írja a Népszabadság. Jamrik Péter a testület elnöke szerint a javaslatcsomaggal néhány éven belül Európa legbiztonságosabb tavává válhat a Balaton.

Az elnök szerint először egy csúcs-szervet hoznának létre, amelyben a Balaton biztonságának alakításában fontos szerepet játszó szervezetek kapnának helyet. Ezzel a hatékonyabb együttműködést és a források egyenletesebb elosztását biztosítanák. A javaslatcsomag készítői ugyanakkor komolyabb állami szerepvállalást is szükségesnek tartanak.

Jamrik arról nem beszélt, hogy összesen mennyibe kerülhet a Balaton biztonságosabbá tétele. A Népszabadság szerint ehhez évente 1-1,5 milliárd forint kellene.