Beetetik a beteget a gáláns gyógyszercégek

Vágólapra másolva!
A gyógyszergyárak adományai, extra olcsó termékei a túlélést jelentik a kórházak számára, de a nagyvonalúság jól jön a gyártóknak is: az olcsó vagy ingyenes gyógyszer legalább annyira beetetés, mint amennyire segítség. A betegek jelentős része a kórházból kikerülve ugyanazt a gyógyszert keresi, amit a kezelés során ingyen kapott, de utána sokszor keményen fizetnie kell vagy neki, vagy az állami gyógyszerkasszának. A minisztérium állítja, felvették a harcot a kórházi gyógyszerlobbival, de az adományokat nem lehet nélkülözni.
Vágólapra másolva!

Az adakozó kedvű gyógyszergyártók jóvoltából ma, Magyarországon minden negyedik doboz gyógyszer ingyen kerül a kórházi betegekhez, ezek nélkül az adományok és kialkudott kedvezmények nélkül az intézmények - a kórházi gyógyszerészek szerint - gyakorlatilag nem is tudnák kigazdálkodni a gyógyszerre valót. A gyógyszergyárak jótékonykodása azonban kétélű fegyver: nem csupán segítség, de egyben röghözkötés is.

A kórházból kikerülő, de életük hátralevő részében tablettákon élő betegek egy felmérés szerint hosszú éveken át ugyanazt a gyógyszert keresik a patikában, mint amit a kórházban kaptak. A különbség csupán annyi, hogy amit a kórház egy rövid kezeléshez ingyen kapott a gyártótól, azt a beteg később, sok esetben drágán - a hasonló hatóanyagú készítményeknél is drágábban - veheti majd, javarészt a társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyszerkassza kontójára.

Életmentő segítség

A törvény szerint a gyógyszergyártók gyakorlatilag korlátlan mértékben támogathatják a kórházakat ingyenes vagy kedvezményes gyógyszerekkel, az egyetlen feltétel az, hogy a kapott készítményeket az intézménynek fel kell tudni használnia. A gyártói gyógyszertámogatás lehet adomány vagy a nagy megrendelésekhez kötődő kedvezmény, rabatt is. Ezek mértéke 2001 és 2005 között 2,7 milliárdról 9,5 milliárd forintra, a kórházi gyógyszerforgalom negyedére nőtt, és ebbe még nincsenek is beleszámolva a Pénzügyminisztérium szerint aggályos, irreálisan alacsony áron (például 1 forintért) eladott gyógyszerek.

"Ez nem marketing, hanem társadalmi szerepvállalás a gyógyszergyárak részéről" - mondta az [origo]-nak Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs munkatársa. Egy 2007 májusában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által készített átfogó jelentés is megállapította, hogy a gyártói adakozás hatása a gyógyszergazdálkodásra pozitív: ahhoz, hogy 2001 és 2005 között a kórházi gyógyszerellátás folyamatos volt, legnagyobb mértékben éppen a forgalom negyedét kitevő adományok járultak hozzá.

"Ezek nélkül mi nem is tudnánk megélni" - mondta az [origo]-nak Higyisán Ilona, a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet elnöke. Baraczka Mariann, az Egészségügyi Minisztérium jogi és gyógyszerészeti szakállamtitkára ugyanakkor közölte: feléjük eddig egy intézmény sem jelezte, hogy az adományoktól függene. "Az megengedhetetlen lenne, ha ennek lennének kiszolgáltatva az egészségügyi ellátók, de akkor az intézményvezetőknek már rég jelezniük kellett volna a problémát" - fogalmazott.

Hatékony marketing

Bár a gyártók mást mondanak, az adományok az ÁSZ jelentése, a kórházak és az Egészségügyi Minisztérium szerint is egyértelműen a gyógyszergyárak marketing-tevékenységéhez tartoznak, hiszen miközben kisegítik a kórházakat, - teljesen legálisan - megerősítik a gyárak saját termékeit a piacon. A számvevőszék felmérése szerint a betegek 80-90 százaléka választja a kórházban kapott gyógyszert a kórházból való kikerülés után is, mivel úgy érzi, hogy az a kezelése során már bevált.

Forrás: [origo]
A kórház sokszor nem is vesz, elvan az ajándékból

Az adatok ráadásul azt mutatják, hogy a gyógyszergyártók leggyakrabban a krónikus betegségekre (magas vérnyomás, magas vérzsír, cukorbetegség, neurotikus betegségek) adható gyógyszereket kínálják ingyen a kórházaknak, hiszen ezeket a beteg akár évtizedeken át szedni fogja. "Azért adják az ingyengyógyszert a kórháznak, hogy aztán a beteg a kórházon kívül is ezt vegye" - erősítette meg az ÁSZ következtetését Higyisán Ilona is, mint teljesen magától értetődő tényt.

Fejreálló gyógyszerárak

A gyógyszerkasszára nézve a gyártók adakozó marketingjének lehet pozitív hatása, ha azokat a generikus gyógyszereket népszerűsíti, amelyek egy új, eredeti hatóanyag szabadalmának lejárta után, olcsóbb másolataként kerültek piacra. Ha azonban az originális, drága gyógyszereket etetik a kórházi betegekkel, az később hosszú évekig megterhelheti a gyógyszerkasszát.

"Márpedig, ha mi az originális gyógyszert ingyen kapjuk, akkor azt adjuk a betegnek" - mondta a Kórházi Gyógyszerészeti Szervezet vezetője. Higyisán szerint az adományok miatt, kórházon belül teljesen más gyógyszerek válnak olcsóvá vagy ingyenessé, mint egy kinti patikában. Ez pedig később vagy azzal jár, hogy a távozó beteg kénytelen mélyen a zsebébe nyúlni, vagy kénytelen váltani egy olcsóbb generikumra, ahol viszont mellékhatásoktól nincs védve teljesen - állította.

Nincs benne és mégis benne van

Hogy az adományok okozta árkavarodás ne vezessen tisztességtelen versenyhez, a törvényhozók a 2007 januárjában életbe lépett gazdaságos gyógyszerellátásról szóló törvénybe iktatták, hogy az orvos ne javasolhasson konkrét gyógyszert a kórházból távozó betegnek a kórházi zárójelentésen. Januártól csak hatóanyagot lehet a beteg otthoni kezelésére ajánlani, igaz, a zárójelentésben így is megtalálható az addig használt gyógyszer neve a kórházban alkalmazott terápiát leíró részben. Az ÁSZ májusi jelentésében vizsgált 121 kórháznak még 78 százaléka a javasolt gyógyszer nevét is megjelölte a zárójelentésben, Baraczka Mariann reményei szerint azonban ez mostanra megváltozott.

Bár a zárójelentéseket azóta nem vizsgálták, a szakállamtitkár szerint a drága gyógyszerek marketing-erejének visszavetéséről árulkodik, hogy a gyógyszerkassza kiadásai azóta több tízmilliárddal csökkentek. 2006-ban a gyógyszerkeretet még 70 milliárddal lépték túl,de a gyógyszer-gazdaságossági törvénnyel megkezdték a gyártók promócióinak visszaszorítását a kórházból - mondta Baraczka. Ez ugyanakkor nem jelenteni majd azt, hogy a jövőben mennyiségi korlátot vetnének az adományokra. Valószínűleg az ellátóhálozat valamennyi szereplője örömmel fogadja a karitatív célú adományokat, minden ilyen donációt örömell fogadunk és üdvözlünk mi is" - mondta.